![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem sobie symfony... zasadniczo zaczynam z nim zabawę
i zrobiłem na razie najprostszy przykład w stylu 'hello world' odpaliłem i wyszło że generowanie trwało ponad 0,1 s czy to nie aby trochę za dużo jak na uruchomienie samego frameworka... chciałem się zapytać czy u was też tak chodzi i dla jak dużych serwisów używacie tego frameworka... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Za jakiś czas będę miał średnio-mały serwis (planowane kilka tysięcy... miesięcznie) na home.pl, wówczas napiszę, jak to się sprawuje. Co do wydajności przy projektowaniu. Przeciętny request w adminie, to 10-15 zapytań, w tym 2 obciążające. Czas: 200-900 ms bez cache i 200-800 z cache. Różnica niewielka, zwłaszcza, że tylko niektóre elementy można cechować. W części publicznej uśredniony czas to 130 ms bez cache i 10 zapytań. Łatwość tworzenia przewyższa braki wydajnościowe. Niezrozumiała powolność propela to mit. Zobaczcie, ile trwają zapytania - tyle samo, co normalnie, a potem zobaczcie, że to czas zabierany przez Propel na utworzenie obiektów wraz z powiązaniami jest problemem. Nie zawsze trzeba pozyskiwać obiekty, a na pewno nie po to, aby dostać ID rekordu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Trzeba się też nauczyć korzystania np. z metody doSelectJoinAll() i nagle wydajność wzrasta, to zamiast np 5 zapytań do powiązanych tabel, wykonuje się jedno.
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 11:09 |