![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem sobie symfony... zasadniczo zaczynam z nim zabawę
i zrobiłem na razie najprostszy przykład w stylu 'hello world' odpaliłem i wyszło że generowanie trwało ponad 0,1 s czy to nie aby trochę za dużo jak na uruchomienie samego frameworka... chciałem się zapytać czy u was też tak chodzi i dla jak dużych serwisów używacie tego frameworka... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi raczej o to, że robiąc hello world ładujesz całą konfigurację - ale z twojej odpowiedzi wnioskuję, że twój test miał na celu właśnie sprawdzenie tego ile się będzie ładować konfiguracja więc w tym sensie to miało sens ;-) Myślałem, że będziesz kolejną osobą która zrobi test wydajności frameworka pisząc w każdym prostą aplikację -takich testów jest już sporo w sieci.
Co do użycia dodatkowych modułów - nie zagłębiałem się jak to dokładnie działa. Ale w symfony np. ustawienie zabezpieczenia hasłem dla akcji/modułu to słownie 1 linia w plikach konfiguracyjnych. Z tąd niezależnie od tego czy go używasz czy nie moduł musi być sprawdzany czy jest bezpieczny czy nie. Co do filtrów itp - tak nawet dla prostej aplikacji jest uruchamiane wiele filtrów, dekoratorów widoku itp. W każdej aplikacji korzysta się z tych rzeczy. Trudno byłoby stworzyć w symfony aplikację, która np. nie dekoruje widoku szablonem głównym itd (można to wyłączyć, ale domyślnie jest to opcja włączona). W symfony book jest cały rozdział poświęcony "tuningowaniu" aplikacji - domyślnie w symfony wiele rzeczy, z których się często korzysta są włączone - np. ładowane są często stowsowane helpery do tworzenia urli itp. Można to wyłączyć, ale w praktyce każdy widok wyświetla jakiś url, więc po co? Wiadomo w hello world się tego nie użyje, ale już każda nawet mała stronka korzysta z takich udogodnień. Ogólnie w konfiguracji symfony ustawia się bardzo wiele rzeczy, które powodują moim zdaniem wstępne zwolnienie aplikacji, ale potem nie musisz tego kodować ręcznie więc ilość wykonanego kodu pozostaje bez zmian. Pamiętaj, że wiele z tych rzeczy możesz wyłączyć, jeśli twoja aplikacja jest specyficzna. Ogólnie co próbuję powiedzieć to: symfony przy większych aplikacjach ma już wiele rzeczy wbudowanych napisanych i uruchomionych, inne frameworki bazują trochę na zasadzie, że włączają wszystko oprócz swojego rdzenia na wyraźne komendy programisty. W obu przypadkach wychodzi jednak na to samo, bo 90% tego co jest włączone defaultowo w symfony włączysz ręcznie w innych frameworkach przy prawie każdej aplikacji. Stąd ostateczne porównanie prędkości aplikacji napisanej w symfony i w innym frameworku nie wygląda tak źle jak na początku (choć symfony jest imho raczej wolnym frameworkiem). Z drugiej strony wiele rzeczy w symfony możesz wyłączyć i w ten sposób przyspieszyć całą aplikację. BTW przy obciążeniu rzędu 1000 osób online to raczej i tak będziesz musiał sporo pozmieniać we frameworku - przy takich obciążeniach zaczyna się raczej robić swoje własne (sub)frameworki dedykowane dla danej aplikacji. Ten post edytował athabus 4.08.2008, 11:51:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:26 |