![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem sobie symfony... zasadniczo zaczynam z nim zabawę
i zrobiłem na razie najprostszy przykład w stylu 'hello world' odpaliłem i wyszło że generowanie trwało ponad 0,1 s czy to nie aby trochę za dużo jak na uruchomienie samego frameworka... chciałem się zapytać czy u was też tak chodzi i dla jak dużych serwisów używacie tego frameworka... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zimi taki test jak zrobiłeś na początku jest bez sensu - test typu hello world nie mówi nic o szybkości frameworka - kompletnie nic.
Z symfony jest tak, że na początku daje spory narzut. Ale z czasem gdy rozwijasz aplikację i dodajesz takie rzeczy jak np. ograniczenia dostępu do podstron, prawa użytkowników, filtry, dodatkowe moduły stanowiące tak naprawdę mini aplikacje itd itp. To wtedy symfony już to ma natomiast w php musisz to wszystko dopisać i aplikacja zwalnia. Mimo wszystko jednak symfony jest raczej "wolnym" frameworkiem (moim zdaniem głównie za przyczyną propela - sam framework odpowiednio dużej aplikacji będzie raczej tak samo szybki jak każdy inny). Z drugiej strony symfony ma bardzo prosty mechanizm cachowania więc newralgiczne części strony można bardzo ładnie cachować przez co wydajność nie stanowi aż tak dużego problemu. Co do ograniczeń Propela - to nie wiedziałem, że nie można pobrać tylko jedego/kilku pól - dziwi mnie to zwłaszcza, że robię to niemal codziennie ;-) Propel to jest narzędzie do operacji typu CRUD i nic więcej. Nie wymagajmy od niego żeby dało się nim zrobić wszystko i jeszcze żeby był szybki. Jak na ORM do php propel ma bardzo duże możliwości i imho nieźle balansuje pomiędzy szybkością a ilością opcji jaką oferuje. Byłbym nawet skłonny trochę go okroić jeśli dałoby to wzrost wydajności. Każde nietypowe zadanie można zrealizować w propelu półautomatycznie i to mi wystarcza. Ogólnie Symfony oferuje bardzo wiele opcji, których nie znajdziesz w innych projektach. Wydajność jest moim zdaniem "akceptowalna" - na pewno małe frameworki są szybsze. Z drugiej strony im większa i bardziej skomplikowana aplikacja tym ta różnica się zaciera. Ja odkąd zacząłem pracę z symfony to nie wyobrażam sobie pracy z innym frameworkiem. Przy dzisiejszych cenach wolę dokupić lepszy pakiet/serwer niż pracować na projektem 3x dłużej. Jeśli priorytetem jest wydajność to symfony może nie być najlepszym woborem (tak na prawdę żaden frameworki nie będzie wydajniejszy od kodu dobrze napisanego od zera), ale nie demonizujmy dobrze napisana aplikacja w symfony to nie jest wolna krowa - po prostu trzeba umieć użyć cachowania i czasami w paru miejscach zrezygnować z propela. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:38 |