![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem sobie symfony... zasadniczo zaczynam z nim zabawę
i zrobiłem na razie najprostszy przykład w stylu 'hello world' odpaliłem i wyszło że generowanie trwało ponad 0,1 s czy to nie aby trochę za dużo jak na uruchomienie samego frameworka... chciałem się zapytać czy u was też tak chodzi i dla jak dużych serwisów używacie tego frameworka... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja do tej pory byłem zafascynowany Symfony. Jednak od jakiegoś czasu odchodzę od niego. Dlaczego? Właśnie z racji wydajnościowych. Do tego dochodzi Propel, który na początku mnie fascynował. Teraz zaczyna drażnić (dlaczego nie mogę pobrać samych id rekordów?). Miałem okres poznawania ZF ale również zaczął mnie denerwować. W końcu więc wróciłem do korzeni - Kohana. Możliwościami na pewno odstaje od w/w ale za to oferuje znacznie większa prędkość działania.
Swego czasu przeprowadziłem testy "aplikacji" wyświetlającej ogólny design strony, jakiś tekst powitalny, dane pobierane z bazy oraz generowany formularz (za pomocą wbudowanych w frameworki bibliotek) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Testy wykonałem z użyciem ApacheBench z parametrami -n10 -c2. Oto wyniki (pierwsze uruchomienie pominąłem, zliczałem tylko drugie): Kohana: Kod Time taken for tests: 1.125000 seconds Requests per second: 8.89 [#/sec] (mean) Time per request: 225.000 [ms] (mean) Time per request: 112.500 [ms] (mean, across all concurrent requests) Transfer rate: 17.78 [Kbytes/sec] received Zend Framework: Kod Time taken for tests: 9.921875 seconds Requests per second: 1.01 [#/sec] (mean) Time per request: 1984.375 [ms] (mean) Time per request: 992.188 [ms] (mean, across all concurrent requests) Transfer rate: 4.64 [Kbytes/sec] received Symfony (1.1, prod): Kod Time taken for tests: 29.843750 seconds Requests per second: 0.34 [#/sec] (mean) Time per request: 5968.750 [ms] (mean) Time per request: 2984.375 [ms] (mean, across all concurrent requests) Transfer rate: 0.77 [Kbytes/sec] received Wiem, że próbka mała i wyniki nie są do końca miarodajne no ale... jakieś tam pojęcie jednak dają. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 13:36 |