![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Uczę się PHP i postanowiłem napisać CMSa.. Już mam dodawanie/edytowanie podstron, menu. Mój CMS wszystko sobie zapisuje w bazie MySql. Wyczytałem, że lepszym sposobem programowanie jest programowanie obiektowe. Tylko właśnie nie do końca wiem czy lepiej pisać to obiektowo czy nie... i to jest moje pytanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Np. w PANELU ADMINA w dziale PODSTRONY mam to zrobione tak: *zapytanie:
*za pomocą: wyświetlam wszystko w tabeli, USER może sobie zaznaczyć kilka PODSTRON i kliknąć USUŃ. DOKUMENT SIE PRZELADOWUJE I MAM W ZMIENNYCH POST/GET NUMERY ID PODSTRON DO USUNIECIA *zapytanie: usuwa podstronę A jeżeli dobrze zrozumiałem to obiektowo musiałoby to wyglądać jakoś tak: tworze sobie klasę, w niej zmienne private $id,$status,$nazwa,$data_utworzenia,$data_edycji,$autor. Jako obiekty ładuje do klasy wszystko z MySql - każda podstrona to jeden obiekt. hmm tworze sobie funkcję w klasie która mi będzie wyświetlać tak jak wczesniej po kolei dane... USER zaznacza kilka do usuniecia i teraz zeby usunac dane funkcją np. UsunDane() (ktorą sobie stworze w klasie) to musze najpierw wczytac dane obiekty i potem wywolac fukncje UsunDane().. A normalnie po prostu usuwam obiekty o danym ID bez wczytywania ich. wiec wychodzi dłużej ;/ Czyli obiektowo czy nie? Moze ja nie rozumiem obiektowoście po prostu jeszcze, moze to sie roi inaczej?? Ten post edytował marekc12 1.08.2008, 14:56:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Zgadzam się, Propel to najlepszy start dla kogoś, kto chce zobaczyć, jak wygląda obiektowa obsługa baz danych. Nie jest może doskonały, ale jak ktoś go "załapie", to potem samo pójdzie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:26 |