Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] skomplikowany formularz
-nick-

Goście

Witam

Mam dosc skomplikowany formularz z uploadem plikow. Nie wiem za bardzo jak rozwiazac problem wlasnie powiazania
uploadu z formularzem

Formularz to ogloszenie do ktorego dodaje obrazki. Wiec mam dwa osobne fomularze jeden to pliki a drugi to form. zgloszeniowy.

chodzi o to zeby po wyslaniu fomularza dodac tez nazwy zaladowanych plikow do bazy (i jeszce nazewnictow katalogow najlepiej po id ogloszenia) a skad wziasc ID? chyba ze zrobic sesje ktora bedzie przechowywala?

a moze najpierw wsylac formularz a potem umozliwic edycje i wgranie plikow wtedy nie bybloby problemu.

ktos zna lepsze rozwiazanie?

dzieki
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wojckr

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak, tylko jest jeszcze kwestia walidacji forma. Jeśli część tekstowa forma jest walidowana, i np. po pierwszym wysłaniu forma stwierdzi się błędy, to pojawia się znowu formularz i wtedy jeśli były wysłane pliki, powinna się pojawić odpowiednia informacja, że pliki są załadowane, ale jeszcze niektóre pola są do poprawienia. Wtedy takie pliki trzeba zapisać jako tymczasowe. Można wykorzystać sesje do przechowywania info o załadowanych tymczasowych plikach.

Cytat(Gość @ 1.08.2008, 13:27:01 ) *
A co jesli jakis user zechce zaldowac ten sam plik? zostanie on zastapiony.

Nie wiem za bardzo jak to ugryzc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Gdy user ładuje plik, sprawdzasz czy jest jakiś o tej nazwie. Jeśli jest to możesz dodać na końcu nazwy pliku "_1", przy kolejnym "_2".
Drugie rozwiązanie to nie zwracasz w ogóle uwagi na nazwy userów i nadajesz swoje unikalne, np. z pola auto increment z tabelki z bazy danych.

Aha i jeszcze, jeśli pozycjonujesz stronę, to dobrze, gdy w nazwie pliku jest jakieś słowo kluczowe.

Ten post edytował wojckr 1.08.2008, 12:54:08
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:46