![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
chciałbym poznać Wasz sposób na system komunikacji użytkowników w serwisach społecznościowych. co jest potrzebne: - wysyłanie, odbieranie poczty - możliwość usuwania poczty, przenoszenia do kosza - możliwość przeglądania poczty odebranej, wysłanej i tej w koszu w zasadzie to tyle 'kłopotliwych' kwestii. ja zrobiłem tabele poczta i pogubiłem się podczas programowania. czy nie prościej byłoby zrobić 2 tabele: odebrane i wysłane? podzielcie się swoimi rozwiązaniami. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie można po prostu
id | sender | receiver | ... | status_sender | status_receiver To jest chyba najprostsze rozwiązanie. Wysyłający i otrzymujący mają osobną kolumnę na status (kolumny typu ENUM). I tyle. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie można po prostu id | sender | receiver | ... | status_sender | status_receiver To jest chyba najprostsze rozwiązanie. Wysyłający i otrzymujący mają osobną kolumnę na status (kolumny typu ENUM). I tyle. Pole powinno być raczej typu SET, ponieważ wiadomość określona jest dwoma parametrami położenie: otrzymane, wysłane, kosz status: przeczytana, nieprzeczytana z których można stworzyć różne kombinacje: np: mogę przenieść nieprzeczytaną wiadomość do kosza, ale chciałbym zachować informację, że jest nieprzeczytana (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:26 |