![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...
Zauważyłem że wiele początkujących użytkowników ma jakąś dziwną manię stosowania takiej konstrukcji:
...czyli zamykają zmienną w podwójnych cudzysłowach... O co tu chodzi...? Jak dla mnie nie ma to najmniejszego sensu, ale może o czymś nie wiem... :/ Czy jakiś popularny kurs/książka podpowiada coś takiego...? Przyznam że spotkałem się z tym po raz pierwszy i tylko na tym forum... Ten post edytował nowotny 18.03.2008, 12:33:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Nie tylko dla poczatkujacych trzeba pisac prosty kod. Ale mowimy o czym innym. CZym innym jest KISS a czym innym jest >>>> KISS <<<< to podstawa, jezeli ktos ma pozniej modyfikowac twoj program, lub go chociaz zrozumiec mysql_query($q) or die('zap:'.$q) No w powaznych projektach nie moze byc takich bzdur, ale dla osob poczatkujacych jest to a w sam raz. A to ze trzeba pisac "caluśnie" to inna sprawa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mysql_query($q) or die('zap:'.$q) No w powaznych projektach nie moze byc takich bzdur, ale dla osob poczatkujacych jest to a w sam raz. A to ze trzeba pisac "caluśnie" to inna sprawa. A ja pozwolę sobie skromnie poprosić kogoś o odpowiedź, jak powinna wyglądać pełna obsługa podanego wyżej błędu? Czy musi to być obiektowo? Edit: Dziękuję Sedziwoj. Ten post edytował Fantazyn 1.08.2008, 09:31:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja pozwolę sobie skromnie poprosić kogoś o odpowiedź, jak powinna wyglądać pełna obsługa podanego wyżej błędu? Czy musi to być obiektowo? Nie musi być obiektowo, obiektowość ułatwia jeśli się dobrze napisze późniejsze wykorzystanie. A co do obsługi Cytat mysql_query() returns a resource on success, or FALSE on error więc trzeba sprawdzić co zwróciła funkcja, jeśli false, to mysql_errno() i/lub mysql_error() co umożliwia nam stwierdzić co jest nie tak. Oczywiście to dopiero początek, bo trzeba przecież jakoś przekazać te błędy, potem je obsłużyć itp. ... można pisać w nieskończoność.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 18:25 |