![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 535 Pomógł: 27 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cześć!
Aktualnie pracuję nad systemem w którym kilka osób może sobie `przygarnąć` jeden rekord z mysql. Myślałem aby to zrobić tak że w bazie będzie pole `users` i przykładowa w nim wartość to: `user1, user2, user3` gdyż nie wiem ile userów może sobie rekord `przygarnąć`. Dodanie tego to pryszcz jednak w jaki sposób usunąć np. wartość `user2 ,` bez usuwania reszty ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat No właśnie to jest zaawansowany system to ty zaawansowanych systemow nie widziales.ja sie zgubilem nie dlatego ze to takie "zaawansowane" ale dlatego ze nie wiedzialem oco ci chodzi. lekka roznica wiec sie tak nie podniecaj
oczywiscie w php bedziesz musial to odpowiednio pobrac, bo ci pare rekordow zwroci. Od biedy mozna by sie zabawic w group by i concat edit: tak sobie przez noc pomyslalem jeszcze, ze mozesz sobie troche ulatwic sprawe i rozbic to zapytanie na dwa (zauwaz ze mowie dwa a nie sto (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) Pierwsze zapytanie takie co miales do tej pory. Drugie zapytanie, ktore dla znalezionych rekordow z pierwszego zapytania, szuka rekordow z powiązanych tak jak chcesz. W efekcie otrzymasz to samo jakbys dal to wszystko w jednym, ale przy tej drugiej opcji latwiej ci bedzie moze to ogarnac |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:43 |