![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Państwa,
Mam uprzejme zapytanie czy ktoś był by mi w stanie pomóc. Pracuję nad prostym skryptem i potrzebuję dowiedzieć się w jaki sposób mogę działać na datach w PHP. Tak więc pobieram sobie z PHP aktualną datę. $obecna_data = date("Y-m-d H:i"); w związku z czym dostaję coś mniej więcej takiego: $data = "2008-07-25 09:15"; Teraz, chciał bym wykonać zapytanie do serwera MYSQL, i powiedzieć mu że użytkownik zarejestrował subskrypcję poprawnie, a czas jej trwania będzie wynosić przyszłe 30 dni ! W związku z czym utworzyłem na serwerze MYSQL 2 pola, dataaktywacji datadeaktywacji. W dataaktywacji wprowadzam aktualną datę -> $obecna_data = date("Y-m-d H:i"); i w tym momencie wykonania skryptu, chciał bym aby do serwera SQL poszło również zapytanie dodające datę wyłączenia będącą aktualną datą + 30 dni ! Dzięki temu, w późniejszej części programu mógł bym spokojnie odliczać czas w stylu pozostało, tyle i tyle dni do wygaśnięcia subskrypcji. Tak więc Panie i Panowie czy jest możliwość aby do takiej danej: $obecna_data = date("Y-m-d H:i"); wyprzedzić czas i dodać te 30 dni ? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurka wodna, muszę przyznać ze sposób użytkownika Pyro działa, i to całkiem sprawnie:
W bazie MySQL wylądowały następujące dane: Id datazaplaty datawylaczenia 10 2008-07-25 10:13 2008-08-24 10:13
Czyli problem A został rozwiązany. Pozostał jeszcze B polegający na odliczaniu czasu. od zmiennej $data_plus_30 -> Oficjalnie, będzie ona pobierana z serwera SQL, no ale możemy 100 % założyć ze jej odebrany format będzie identyczny jak tej zmiennej: $data_plus_30 Znalazłem w sieci na stronie http://webmade.org/porady/data-php.phpnastępujący kod:
Ale zwracane przez niego dane, są że tak powiem trudne w interpretacji. Chciał bym napisać więc powiedzmy 3 proste IF-y. jezeli data + 30 dni minus dzisiejsza data jest wieksza wieksza niz 5 dni - echo wszystko OK jezeli data +30 dni minus dzisiejsza data jest mniejsza niż 5 dni - twoja subskrypcja wygasnie za mniej niz 5 dni, zapisz się ponownie. jezeli data +30 dni minus dzisiejsza data jest mniejsza lub = 0 - twoja subskrypcja została wylaczona i potrzebuję to w IF-ach, bo będę tam wstawiać zapytania do serwera SQL, które dezaktywują subskrypcje. Czy jest jakiś sposób aby powalczyć tak z tymi datami ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 21:02 |