![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z pewnym zapytaniem. Mam tabele zawierajaca kilka kolumn, z czego w jednej kolumnie wiersze sie powtarzaja. Chcialbym aby zapytanie zwrocilo mi tylko po jednym wierszu dla kazdej wartosci. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki,
tylko jeszcze jedna rzecz, jesli napisze Kod SELECT DISTINCT kolumna FROM tabela to dostane tylko ta jedna kolumne z unikalnymi wierszami, a mam sytuacje w ktorej jedna kolumna ma wszystkie wiersze unikalne wiec jesli napisze Kod SELECT DISTINCT kolumna_z_powtorzeniami, kolumna_bez_powtorzen FROM tabela to z kolei dostane powtorzone wartosci w kolumnie_z_powtorzeniami a to wlasnie unikalne wartosci tej kolumny mnie interesuja. Jest jakis sposob na to ?A ktory z wierszy ma zwracac dla kazdej z wartosci [jak sa np 4ry to ktory ma wybrac??]? No chyba ze chcesz wyciagnac tylko TA jedna kolumne. moze wybrac dowolny np. pierwszy Ten post edytował ronin 13.07.2008, 19:32:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:02 |