![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem dotyczący polskich znaków moja strona ma kodowanie iso-8859-2 poniżej zamieszczam kod którym chce przechwycić i wyświetlić zmienna $_GET
i cały problem w tym że nie chce on wyświetlać polskich znaków, znaków specjalnych np. ( ), liczb zamiast litery ą wyświetla mi Ä…
Powód edycji: dodałem tag (cysiaczek)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cysiaczek ma rację - absolutnie wszystko poza [a-zA-Z0-9-] w argumentach GET to potencjalne problemy i należy tego unikać za wszelką cenę. Np interpretacja "/" zależy od konfiguracji apacha który może nie pozwalać na przekazywanie tego znaku, nawet jeśli użyliśmy urlencode - nie mówiąc o tym że. np przy przetwarzaniu mod_rewrite apache część znaczków zakodowanych w postaci %xx sobie odkodowuje, a części nie co wprowadza dodatkowy bajzel.
Przykład - jeśli zrobiliśmy "?page=".urlencode("a+b") i user kliknął w tak powstały link to co możemy otrzymać z urldecode($_GET['page']) ? "a b" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) Wiadomo najlepiej było by używać wszędzie tylko POST ale często po prostu się nie da. Z ciekawostek - jezeli mamy polskie literki w urlu np. Firefox sam zrobi urlencode w zapytaniu do serwera, IE nie. I osobiście uważam, że to co robi Fx to błąd - bo skąd ma wiedzieć czy używamy iso8859-2 czy UTF-8? Ten post edytował ucho 13.07.2008, 13:47:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 17:17 |