![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Natrafiłem na taki maly problem. W jaki sposób można sprawdzić, czy podana liczba jest całkowita, czy rzeczywistą? proste zadanie, ale jednak coś nie wiem jak za to się zabrac. Będe bardzo wdzieczny za wszelkie wypowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 4 Dołączył: 5.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił w ten sposób:
Kod function isInteger(x) { if (x == Math.round(x)) return true; return false; } Aha, a jeśli ta liczba jest wpisywana w input, to musiałbyś zrobić coś takiego: Kod x = parseFloat(document.getElementById('liczba').value)
if (isNaN(x)) alert('To nie jest liczba'); else if (isInteger(x)) alert('To jest liczba calkowita'); else alert('To jest liczba rzeczywista'); Ten post edytował m87 11.07.2008, 11:14:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokladnie tak samo nazywa się funkcja w javascript jak probowali stworzyć koledzy wcześniej czyli isInteger(). Tutaj jest przykładowy kod:
Kod function validateInt() { var o = document.frmInput.txtInput; switch (isInteger(o.value)) { case true: alert(o.value + " is an integer") break; case false: alert(o.value + " is not an integer") } } kod ze strony: http://www.acmesoffware.com/acme/default.asp Ten post edytował piotrekkr 11.07.2008, 13:22:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:07 |