![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Natrafiłem na taki maly problem. W jaki sposób można sprawdzić, czy podana liczba jest całkowita, czy rzeczywistą? proste zadanie, ale jednak coś nie wiem jak za to się zabrac. Będe bardzo wdzieczny za wszelkie wypowiedzi. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, ślepnę na starość. Js nie znam na tyle, żeby z pewnością stwierdzić, że nie ma tam wbudowanych funkcji, jednakże ja ich nie znam.
Kod który udało mi się stworzyć: Kod <script type="text/javascript"> function sprawdz() { if(document.getElementById('liczbac').value.search(/^[0-9\s]+$/) == -1) { alert('Liczba nie jest całkowita'); } else { alert('Liczba jest całkowita'); } if(document.getElementById('liczbar').value.search(/^[0-9\s]+[.,][0-9\s]+$/) == -1) { alert('Liczba nie jest rzeczywista'); } else { alert('Liczba jest rzeczywista'); } } </script> <input type="text" id="liczbac" /> <input type="text" id="liczbar" /> <input type="button" value="sprawdź" onclick="sprawdz(); return false;" /> W liczbie całkowitej akceptuje cyfry od 0-9 i spacje W rzeczywistej cyfry 0-9, spacje i jeden przecinek lub jedną kropkę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 01:25 |