![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 2 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taką ideę, aby dla przyśpieszenia działania rozdzielić jedną klasę na kilka plików. Dajmy to na przykładzie systemu użytkowników - w jednym pliku mam główne definicje tej klasy do załadowania go z bazy danych, drugi plik dorzuci do tej klasy funkcje obsługi znajomych, trzeci prywatnych wiadomości etc - mógłbym dołączać do głównego obiektu klasy tylko te funkcje, które są mi w danej chwili potrzebn.e Idzie to jakoś zrobić? Jak? Z góry dzięki za pomoc Ten post edytował Snowak 12.06.2008, 20:20:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 12 Dołączył: 27.01.2007 Skąd: north Poziom: 158 Tytuł: Miszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie trzy grosze odemnie: Dużą oszczędnością jest zmapowanie (raz na jakąkolwiek modyfikację systemu plików) całej struktury katalogów pod kątem klas zawartych w plikach, a następnie zcache'owanie tych danych aby potem wygodnie je odczytywać w __autoload(). Zapobiegamy wtedy czasochłonnemu skanowaniu wszystkich folderów aplikacji (jeżeli mamy ich więcej niż 1) przy ładowaniu jakiejkolwiek klasy.
A co do includowania milionów plików... jeżeli generujemy jakąś zawartość - też warto ją zcache'ować a potem wyświetlić z cache oszczędzając uruchamiania machiny generującej tą zawartość - oszczędność czasu i mocy procesora. ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:46 |