![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Postanowiłem założyć ten temat, by prowadzić w nim dyskusje na temat przeglądarek. Jak mówi stare przysłowie - "Koń jaki jest, każdy widzi.". A jak to jest z przeglądarkami? Dlaczego IE traci na rzecz Fx i Opery (ewentualnie Safari). Jaka przeglądarka jest najlepsza dla dewelopera, a jaka dla użytkownika? Co powoduje, że ludzie oszaleli na punkcie bicia rekordu przez Mozillę oraz czego można się spodziewać po IE8? A może coś Ciebie denerwuje w jakiejś przeglądarce?
Zapraszam do dyskusji. P.S. Proszę powstrzymać się od bezsensownych tekstów w stylu - "IE to badziew, bo tak". |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie zgodzę się z wypowiedzią mike'a. A przynajmniej nie w kontekście FF 3. Przeglądarka nie chodzi przez cały dzień w pracy a przez kolejne 3-4 dni przynajmniej. Ilość zakładek to 20-30 i niestety maksymalnie znalazłem pochłonięcie 250 MB ramu. Na FF2 było dużo wycieków i to się zgodzę, teraz już nie ma.
Co do wtyczek to oczywiście Bardzo dobra opcja, to że można ściągnąć całą funkcjonalność z Opery to tez dobrze. Ale żeby się kłócić że Opera to już ma na starcie a FF nie jest dla mnie mało sensowne. Przewaga Firefoxa to możliwość dopasowania do własnych potrzeb, wadą jest że jeśli chcemy to musimy to zrobić sami i wyszukać to co chcemy. Zaletą Opery jest to że ma bardzo dużą funkcjonalność, wadą za to jest jej bardzo duża, dla niektórych sporo przerośnięta funkcjonalność. Jak masz ochotę na suchą bułkę to nie kupujesz rogala z czekoladą i wycinasz czekoladę, a jak masz ochotę na rogala z czekoladą nie kupujesz suchej bułki i czekolady i nie łączysz tego. Panie i Panowie woja przeglądarek jest niczym dżihad, święta wojna bez końca, nawet jeśli nie ma w niej IE A tak przy okazji to na początku był IE4 w win95 i Netscape Communicator 4.6 jako alternatywa, a przy modemie była to czasami ogromna różnica. Póżniej Netscape 6, Mozilla (Suite). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:49 |