![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Postanowiłem założyć ten temat, by prowadzić w nim dyskusje na temat przeglądarek. Jak mówi stare przysłowie - "Koń jaki jest, każdy widzi.". A jak to jest z przeglądarkami? Dlaczego IE traci na rzecz Fx i Opery (ewentualnie Safari). Jaka przeglądarka jest najlepsza dla dewelopera, a jaka dla użytkownika? Co powoduje, że ludzie oszaleli na punkcie bicia rekordu przez Mozillę oraz czego można się spodziewać po IE8? A może coś Ciebie denerwuje w jakiejś przeglądarce?
Zapraszam do dyskusji. P.S. Proszę powstrzymać się od bezsensownych tekstów w stylu - "IE to badziew, bo tak". |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IE traci użyszkodników głównie za sprawą pojedynczych osób - znajomi namawiają innych znajomych do np. Firefoksa. Do tego także się przyczyniły akcje takie jak browsehappy.pl
Później jest trochę inaczej - dlaczego Firefox lub Opera? Firefoksa używa wielu internautów, jest prosty i posiada najważniejsze funkcje. Opera ma dużo mniej userów, z niewiadomych przyczyn. Prawdopodobnie przez różne akcje typu pobicie rekordów itd. Do tego Firefox już jest bardziej popularny, więc więcej ludzi będzie do niego przyzwyczajonych. Ja zdecydowanie preferuję Operę. Safari jest mało popularne, bo wersja pod windowsa jest kijowa, OSX-a używa mało osób, a na pozostałe platformy Safari nie ma (są przeglądarki z WebKitem, ale jest to rzadkość - ja używam GTK-Webkit, czy jak to tam się zwało tylko do testów)... Pozostałe przeglądarki (z Konquerorem i Flockiem na czele) to już kompletna rzadkość (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Choć Flock jest akurat całkiem fajny. Mam nadzieję, że IE8 będzie ok, ale boję się też, że przez większą zgodność ze standardami IE będzie się utrzymywało jako najważniejsza przeglądarka. A jak zaczynałem? Od IE, bardzo szybko brat podrzucił jakieś łatki, chyba MYIE2 to się zwało. Krótko później zainstalowaliśmy także Operę, ale nie używaliśmy jej ze względu na reklamy. Jak tylko zniknęły reklamy - Opera tylko i wyłącznie. Razem z Operą doszedł też Firefox, ale nie używałem jej do czasu zainteresowania się webdevką. Szkoda, że Opera miała przez długi czas reklamy. Gdyby nie ten fakt na pewno byłaby dużo popularniejsza. Fajnie by też było, gdyby była otwarta, ale Opera Software póki co nie zamierza niczego takiego. EDIT: No i dlaczego Opera? Przede wszystkim ze względu na przyzwyczaj, ale ma wiele zalet: bardzo szybkie renderowanie stron (trochę szybsze od Firefoksa), szybkie wybieranie, bardzo duża konfigurowalność itd. To co nie podoba mi się w Operze, to fakt, że jest kombajnem (Widżety, poczta itd), ale chłopaki z Opery na tyle dobrze wszystko rozwiązali, że prawie nie wpływa to na obciążenie procka/RAM-a. Firefox też jest niezły, ale nie potrafię dać konkretnych zalet, bo po prostu rzadko go używam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Firebug jest naprawdę fajnym narzędziem. Niestety, Dragonfly dla Opery nie jest tak niezły. Choć jak dla mnie wystarczy. EDIT2: Zapomniałem o gestach myszy w Operze. Tak się do nich przyzwyczaiłem, że zapomniałem o nich (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował radex_p 25.06.2008, 20:19:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomniałem o gestach myszy w Operze. Tak się do nich przyzwyczaiłem, że zapomniałem o nich (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) W FF zwie się to FireGestures. Każdy tak ma, po przyzwyczajeniu się do konkretnej przeglądarki. Ja tak samo uważam o Firefoksie. Jest tylko jedna bardzo istotna dla mnie rzecz przy użytkowaniu Fx-a, która przeszkadza: nie ma bez pluginu gestów myszy. Pozostałe to drobnostki. Bo Opera to kombajn, a FF stawia na dodatki, więc taka uwaga jest głupia. Jedyne co może się nie podobać, to że trzeba znaleźć i zainstalować wtyczkę, ale dzięki temu może być wiele różnych do wyboru i wybieramy to co nam się podoba, a nie co autorom przeglądarki. To jest zaleta FF, ma się możliwość wyboru i rozszerzania, za razem to jest wada Opery, brak takiej możliwości. Bo gryby nie wtyczki, nie wiem której przeglądarki bym używał, jak prawie każdy to pisze, i właśnie FF wygrywa przez to. Masz coś w Operze czego nie ma w FF, a czy na pewno dobrze szukałeś? Tak można to podsumować. Co do pamięciożerności FF, to bym nie przesadzał tak jak napisał l0ud, to w cale nie ma się tak źle. Tym bardziej, że jeden źle napisany Flash czy JS i już nic nie pomoże. Historia, oczywiście jak chyba prawie wszyscy IE to pierwsze coś co miałem, potem u znajomego zobaczyłem Mozilla no i już się przesiadłem, przez to że ludzie zachwalali w niebo głosy zainstalowałem Opere, którą się rozczarowałem i zacząłem nie lubić osoby które ją zachwalają, bo tak na prawdę nie ma co. Co do przyszłości, to jeśli inne przeglądarki nie wprowadzą systemu rozszerzeń to raczej nie mają co konkurować z FF, bo jednak to daje olbrzymią moc. a dzisiejsze dzieciaki, dla których internet to coś normalnego nie będzie kłopotem doinstalowanie czegoś (a jak zobaczą np. PicLens to dopiero jazda), tak więc wszystko w jednym jest dobre dla obecnych użytkowników, którzy dorośli a potem poznali internet, no i tych leniwych ;] IE8, mam nadzieję że będzie dobrze wyświetlać strony, dla czego? Bo brak konkurencji zabija rozwój. Na szczęście nie będzie tak źle dla FF, bo funkcjonalność jest rozwijana też przez społeczeństwo, dzięki czemu zawsze będzie rozwijana. EDIT: usunąłem coś, co zostało wyjaśnione (odpisuję na bieżąco czytając) Ten post edytował Sedziwoj 3.07.2008, 08:26:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo Opera to kombajn, a FF stawia na dodatki, więc taka uwaga jest głupia. Jedyne co może się nie podobać, to że trzeba znaleźć i zainstalować wtyczkę, ale dzięki temu może być wiele różnych do wyboru i wybieramy to co nam się podoba, a nie co autorom przeglądarki. To jest zaleta FF, ma się możliwość wyboru i rozszerzania, za razem to jest wada Opery, brak takiej możliwości. Bo gryby nie wtyczki, nie wiem której przeglądarki bym używał, jak prawie każdy to pisze, i właśnie FF wygrywa przez to. Masz coś w Operze czego nie ma w FF, a czy na pewno dobrze szukałeś? Tak można to podsumować. Tak, ale popatrz z drugiej strony: czy każdemu chce się szukać czegoś, co w innej przeglądarce ma w standardzie? To, że Opera jest kombajnem dla niektórych jest wadą, dla innych zaletą. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale popatrz z drugiej strony: czy każdemu chce się szukać czegoś, co w innej przeglądarce ma w standardzie? To, że Opera jest kombajnem dla niektórych jest wadą, dla innych zaletą. Chyba nie czytasz moich wypowiedzi lub specjalnie omijasz, wiesz co jest zaletą dodatków, że masz wybór który chcesz używać. Idąc tą drogą, wychodzi na to, że chwalisz politykę Microsoft, gdzie w systemie było wszystko od razu (np. IE6), do tego w tym przypadku, nie dość, że nie możesz tego wywalić, to jeszcze nie możesz użyć alternatywy, bo Opera nie ma obsługi dodatków. Co do szukania, to osoby które są rozsądne, zawsze sobie znajdą to co potrzebują, nie licząc że ktoś da im w "prezencie". Jak pisałem, nowe pokolenie raczej nie będzie miało takich obiekcji (wykluczając wyjątki). A wracając do porównania, to w FF mogę mieć więcej i lepszych opcji niż w Operze (pomijam fakt szukania), więc czym Opera jest lepsza? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 13:58 |