![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak lepiej obsługiwać błędy z poziomu klasy?
trigger_error()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Czy wyjątki?
Do tej pory kożystałem z wyjątków, ale coś mnie podkusiło aby się zapytać co do tego trigger_error()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) @edit Zastanawiam się nad tym dlaczego iż wyjątki nie są aż takie wygodne... Gdy ktoś ma error_reporting wyłączony to obsługuje klasę jak zwykłe funkcje z jądra PHP, a przy obsłudze wyjątków trzeba try {} i catch{} za każdym razem stosować przy tworzeniu obiektów. Dziękuję, Babcia@Stefa Ten post edytował Babcia@Stefa 27.06.2008, 20:38:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że chcesz to zrobić elastycznie, ale w przypadku błędów tak się nie da. Zobaczysz to później. Uchwyć się jednego rozwiązania (polecam wyjątki) i nim obsługuj błędy. Przecież i tak od ciebie zalezy jak błędy wyświetlisz, zapiszesz i co z nimi zrobisz. Można nawet robić na własnej klasie obsługi błędów, tylko po co, jeśli mamy udostępnione porządne narzędzie?
Ja wyjątki wyrzucam tradycyjnie, a później
I display() zapisuje mi loga z linia, nazwa pliku oraz z post i get itd. oraz wyrzuca stosowny błąd na ekranie. Bardzo fajny jest tracker, dzięki któremu widzę przebieg ładowania programu. EDIT: To błędów nie wrzucaj nigdy ozdobników tylko suche błędy. I jak najwiecej informacji, co pozwala znaleźć błąd. Ten post edytował bim2 28.06.2008, 09:11:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:34 |