Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> WebServ i funkcja dl() - Problemy...
Skidbladnir
post 24.06.2008, 22:33:03
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Na początku chciałbym się przywitać, z racji, iż to mój pierwszy post, więc witam winksmiley.jpg Ok, co do problemu chodzi o to, że zainstalowałem sobie WebServ'a, utworzyłem kilka pod-kont i na jedno włożyłem skompilowany moduł .so, który chce uruchomić za pomocą funkcji dl(), mam już skrypt w PHP z taktowną funkcją, ale po jego uruchomieniu wyrzuca mi błąd:
Kod
Warning: dl() [function.dl]: Not supported in multithreaded Web servers - use extension=test.so in your php.ini in D:\WebServ\httpd-users\xxxxx\p3.php on line 3

Wcześniej wyrzucało mi błąd taki błąd:
Kod
Warning: dl() [function.dl]: Dynamically loaded extensions aren't enabled in D:\WebServ\httpd-users\xxxxx\p3.php on line 3

Odblokowałem, więc dl() w php.ini.
Czyli od razu mówię, że funkcja nie jest jakkolwiek przeze mnie zablokowana, po błędzie myślałem, że WebServ jest po prostu tym czymś "multithreaded" i blokuje sam sobą, więc zmieniłem go na Krasnal Serv (może oba to te multi~~?) lecz tam było to samo... Ktoś wie co mam zrobić by móc używać dl()? Mile widziane też jakieś odpowiedniki dl().
Z góry thx winksmiley.jpg
Pozdro

Ten post edytował Skidbladnir 24.06.2008, 23:10:58
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
l0ud
post 25.06.2008, 09:34:48
Post #2

-----

Pamiętaj, że możesz wczytać tylko rozszerzenie które już istnieje w folderze rozszerzeń dla php, a np. nie jest dodane w konfiguracji php. Pod windowsem możesz wczytać tylko biblioteki .dll (do co dałeś wyżej nie miało prawa działać winksmiley.jpg ) ale lepiej daj sobie z tym spokój, pewnie na 90% serwerów nie będzie to działać...

--------------------
XMPP: l0ud@chrome.pl
+Quote Post
Skidbladnir
post 27.06.2008, 13:01:31
Post #3

-----

Cytat(l0ud @ 25.06.2008, 10:34:48 ) *
Pamiętaj, że możesz wczytać tylko rozszerzenie które już istnieje w folderze rozszerzeń dla php, a np. nie jest dodane w konfiguracji php.

Na to wpadłem i do "D:\WebServ\apache2\modules" dodałem mój moduł .so, a w php.ini wkleiłem "extension=test.so" (pod taką nazwą widnieje plik), niestety to nic nie dało...
Cytat(l0ud @ 25.06.2008, 10:34:48 ) *
Pod windowsem możesz wczytać tylko biblioteki .dll (do co dałeś wyżej nie miało prawa działać winksmiley.jpg ) ale lepiej daj sobie z tym spokój, pewnie na 90% serwerów nie będzie to działać...

Właściwie coś o tym czytałem, ale nie sadziłem, że tam czytanie ze zrozumieniem jest wskazane... W końcu mam klienta WebServa, uruchomiony na nim Apache obsługuje PHP, wczytywany moduł uruchamiam za pomocą skryptu w php i wszystko dzieje się za pomocą WebServa, a tu coś czytam, że w Windowsie .so nie ma prawa działać... Ale ok, jeżeli faktycznie Windows sprawia problemy to spróbuje na Linux'ie, w końcu nie jest mi to potrzebne na długo, chce po prostu umieć to wszystko szybko uruchomić i sprawdzić poprawność działania, bo muszę umieć sprawdzić w przeciągu darmowych dni na jakimś serwerze, czy taktowny mi odpowiada i to wszystko obsługuje, tylko w takim razie wszystkie serwery stoją na Linux'ach, by nie mieć takich ograniczeń?
Cytat(wipo @ 25.06.2008, 06:13:38 ) *
Multithreated to wielowątkowość. Możliwe że masz skompilowany moduł na jakiejś starej maszynie (ten który chcesz załadować) i to on tego nie odsługuje.

Definicje "multithreated" jako "wielowątkowość" już znalazłem, ale właściwie nic mi to nie mówi... Rozwiniesz co to jest? I jak kompilacja na starej maszynie? Chodzi o starą wersje Linux'a? Bo właściwie do kompilacji tego modułu z .c nie wiem jakie zostały wykorzystane pliki nagłówkowe PHP, jakiej wersji ect., bo był to stary Live CD jakby bez dystrybucji... Czy to może wpłynąć na obsługę tego multi~~ i jest możliwość, że nie jest to zależne od Windowsa? Wytłumaczysz mi to jakoś bardziej dokładnie?

Ten post edytował Skidbladnir 27.06.2008, 13:11:16
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 17:58