![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam... Npaisałem Forumlarz PHP i mam pare problemów otórz chciał bym aby nie wysyałało pustego formularza a także zapisywało go do plików txt to znaczy żeby każdy nowy forumlarz był zapisywany w innym pliku tekstowym... Nie podaje już kodu html bo to wiadome...
index2.php
MOJE GG: 4631946 Ten post edytował Neon125 24.06.2008, 17:48:38
Powód edycji: dodalem bbcode
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Sprawdzanie czy pola formularza są wypełnione:
- użyj pętli foreach i funkcji empty zamiast stada ifów. Na początek daj: - potem spróbuj to samo pętlą foreach, na końcu wstaw w pętle warunek, który sprawdzi, czy pole nie jest puste, nie zawiera złych danych etc. Poczytaj o pętlach i spróbuj ich użyć do dynamicznego wygenerowania formularza lub tablicy. 2. Dane wejściowe - użyj tablic na zasadzie pozycja(klucz) - wartość Kod $tablica['gra']['1'] = 'Counter Strike'; - tablice możesz zapisać w pliku wykorzystując serialize i unserialize lub file+explode. Znów unikniesz w kodzie paru ifów. Poczytaj o tablicach i musisz się nauczyć oddzielać silnik od treści - dane przechowujemy poza skryptem (w tym wypadku listę gier)$tablica['gra']['2'] = 'Inna Gra'; $tablica['slot'] = '8'; 3. Dane wyjściowe: - generujesz plik o unikatowej nazwie: - to wygeneruje Ci niepowtarzalną nazwę pliku. Możesz też numerować pliki po kolei - w tym celu musisz poczytać o plikach, funkcjach typu glob etc. - zapisujesz do pliku formularz w postaci tablicy na zasadzie: klucz-wartość. Może to być gra-1 slot-4, ale też 1-1, 2-4 - ja bym polecał indeksowanie numeryczne, bo łatwiej się obrabia, sortuje etc. Tutaj masz mój tutek o zapisie, odczycie i edycji danych w plikach tekstowych: forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103 - musisz to opanować na początek, a w przyszłości baza danych się kłania Musisz dużo czytać i samemu eksperymentować a zadawać mniej pytań na forum - inaczej się nie nauczysz. Polecam manual PHP: http://www.php.net/manual/pl/index.php - znajdziesz tam wyczerpujące opisy, przykłady i komentarze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:24 |