|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Hej tu znowu ja:) Mam nadzieje ze zabardzo nie zaśmiecam forum (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Jak w temacie, nie chce wynajdywać koła od nowa wiec prosze was o rade. W jaki sposob najefektywniej projektowac nawigacje na stronie. Totalnie nie wiem jaka koncepcje wybrac. Jak narazie jedyne co mi przychodzi do glowy to switch lub nawigacja za pomoca plikow. Siedzicie w temacie znacznie dluzej odemnie pewnie znacie wiele schematow czy modelow postepowania w tym przypadku. cechy: - rozwiazanie ma byc otwarte na zwiekszajaca sie liczbe linkow - jezeli ma byc oparte o switch to chcialbym aby linki mialy postac "index.php?p=1" tzn jednoliterowa zmienna i wartosc wyrazona w liczbach. - strona bedzie obslugiwac szablony wyswietlania tresci. Moga sie one powtarzac. - info o linkach mam przetrzymywane w bazie id,name,url. ID odpowiada za kolejnosc wyswietlania linkow, NAME to poprostu nazwa linka, np: strona glowna czy oferta. URL to wartosc ktora byla by przypozadkowywana jakiejs zmiennej np te nieszczesne "?p=1" - do tego wszystkiego dochodza jeszcze linki do konkretnych newsow, do ich edycji itp Jezeli temat byl walkowany to sory. Szukalem ale pewnie pod zlymi haslami. W takim wypadku poprosze o linka albo chociaz o wskazowki pod jakim haslem moge jakies informacje znalesc. ------------------ cos czuje ze sie zakalapuckalem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
Temat: MVC
Temat: Framework Co to jest Jeśli nie czytałeś, to przeczytaj. To ważne, bo projektowanie menu na stronę nie ma nic wspólnego z wzorcem MVC. Menu to po prostu zbiór linków do funkcji systemu. To, że te funkcje to jakieś strony www, to tylko efekt uboczny działania programu. Napisz jakiś program, który zarządza tymi linkami. Nie nazywaj go "menu newsów", "menu główne" - napisz po prostu program. Potem powołujesz do życia jego kilka instancji i już masz kilka menu (oczywiście musisz przewidzieć np. to, żeby różne instancje używały różnych tabel/plików itp). Cytat W jaki sposob bys rozwiazal problem interpretacji polecenia wyrazonego w jednej zmiennej z przedzialu 1 do +nieskoczonsci? Wiesz, parę lat w tym siedzę, ale absolutnie nie rozumiem, co napisałeś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam |
|
|
|
IMP [PHP] Nawigacja 22.06.2008, 00:56:10
radex_p Najlepszym rozwiązaniem jest front controller, któ... 22.06.2008, 07:14:16
cbagov @IMP... prawde mowiac to wszystko co ci potrzebne,... 22.06.2008, 08:44:07
IMP Dzisiaj caly dzien szukalem informacji na temat ro... 22.06.2008, 23:05:34
cbagov Co bym proponowal to po pierwsze jak najmniej kate... 22.06.2008, 23:59:36
IMP CytatCo bym proponowal to po pierwsze jak najmniej... 23.06.2008, 00:23:04
cbagov @IMP
Skoro dodajesz wpis to chyba wiesz w jakiej k... 23.06.2008, 09:36:19 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 09:50 |