Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zabezpieczenie skryptów php przed skopiowaniem
Zabezpieczanie skryptów, obfuscating, encoding
Czy encodujesz swoje skrypty, zabezpieczasz przed kopiowaniem
Zawsze [ 0 ] ** [0.00%]
Czasami [ 3 ] ** [8.11%]
Rzadko [ 1 ] ** [2.70%]
Nigdy, nie chcę [ 30 ] ** [81.08%]
Nigdy, mój hosting tego nie wspiera [ 3 ] ** [8.11%]
Suma głosów: 37
Goście nie mogą głosować 
-mkdes-

Goście

Czy waszym zdaniem zabezpieczanie plików z kodem stron internetowych produkowanych przez siebie jest etyczne.
Chodzi o takie zakodowanie źródeł, że klient może modyfikować treść podstron, ale już nie przebuduje kodu serwisu.
Poniekąd mnie to samego oburza, ale jeśli tak nie zaczniemy robić, to nigdy klienci nie zaczną szanować naszej pracy.
Pytanie jest także prawne, kto jest właścicielem kodu?
I czy o fakcie zakodowania kodu klient powinien być powiadomiony jakoś na umowie czy inaczej.

Ten post edytował mkdes 20.06.2008, 21:04:06
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
NoiseMc

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Rozumiem w przypadku gdy podpisuje sie z klientem umowe na opieke nad serwisem, ktory jest hostowany na serwerze klienta ... w tym wypadku klient zeby mogl zrobic cos z kodem musialby wykupic licencje pozwalajaca na modyfikowanie kodu po czym otrzymalby niezabezpieczony kod zrodlowy co zabezpieczaloby kontrakt na opieke nad aplikacja.

Niedawno jednak dorabialem templaty do podobnego w dzialaniu do Youtube skryptu Vshare. W wielu przypadkach trzeba bylo dorabiac hacki prependujac plik php zmieniajacy dane z POST, szukarka zamiast szukac w filmach to przekierowywala na podstrone z tagami ... ogolnie wiele niedociagniec.
Skrypt zakodowany jest Zend Guardem i nie da sie w nim nic zmienic co jest bardzo frustrujace ... powinni chociaz zostawic jakies hooki do wpinania swoich kontrolerow / akcji / pluginow ... a tu nic.

Ten post edytował NoiseMc 18.06.2008, 18:34:13
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 03:20