![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Od długiego czasu interesuję się programowaniem w różnego rodzaju językach programowania, swego czasu C/C++ tworzyłem wówczas aplikacje komercyjnie, później przyszedł czas na PHP - komercyjne tworzenie zaplecza programistycznego dla aplikacji internetowych, aż w końcu JAVA jako pracownik jednej z firm zajmuję się rozwojem ich flagowego produktu opartego o ten język. Osobiście jestem pasjonatem Języków programowania i aktualnie dla samego Siebie(by to nie zapomnieć czy też nie stać w miejscu) programuję w PHP jakieś własne systemy, C++ zarzuciłem z braku czasu a JAVA no wiadome pracuję z tym więc i trochę z przymusu i z ciekawości programuję w tym języku. Ostatnimi czasy zaczęło się do mnie zgłaszać sporo osób z propozycjami projektów aplikacji typowo sieciowych i od strony klienta widziany jako ERP czy też MRP. Podmioty które miałyby być odbiorcami to firmy zatrudniające często od 5 do 15 osób. No cóż tworzenie aplikacji to moja pasja, ale problemem jest dla mnie decyzja w zakresie wyboru technologii. wiem że wiele osób powie jeśli nie wiesz co wybrać to nie podejmuj się tej pracy. Z tym że mój dylemat jest bardzo powierzchowny, szukam technologii która zapewni w jakimś rozsądnym stopniu bezpieczeństwo apikacji w odpowiednim czasie pzowoli zamknąć jej kod, a także zapewni przenośność aplikacji no i dodatkowo da pewność że technologia nie zniknie z rynku w przeciągu następnych, powiedzmy..., trzech lat.
Wiem, że porównywanie powyższych technologii jest nieco nie na miejscu, ale czytam różne fora przejrzałem google, i każdy wymienia tysiąc zalet każdej z tych technologii i wielu miejscach one się wzajemnie wykluczają bo co forum to inny człowiek i inne podejście. Ja teoretycznie mam swojego faworyta i nie jest to aktualnie PHP(z różnych względów), lecz interesuje mnie wasze zdanie, jeśli programujecie aplikacje biznesowe w którejś z powyzszych technologii to co was do tego skłoniło że wybraliście to a nie inne środowisko. I domyślam się że większość osób powie że programuje w PHP, pytanie dlaczego właśnie to a nie np. .NET czy J2EE (które są przecież bardziej wszechstronne). Pozdrawiam. -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Skąd: Gniew / Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A prowadzisz jakiś poważny biznes? Co to za różnice kupić 25 czy 30 serwerów? Większą różnicą jest zatrudnić pięciu programistów PHP (których jest na pęczki) niż pięciu programistów ASP.NET których wydaje mi się jest mniej, co za tym idzie są drożsi. Wszystko się balansuje. Dobry programista ASP, jak i PHP kosztuje tak samo drogo. Dobry programista to taki, który bez trudu przenosi się pomiędzy różnymi językami programowania w przeciągu jakiegoś czasu. Programuje się tam samo, korzysta się z tej samej logiki i tych samych wzorców, używa się jednak innych słów. -------------------- Pozdrawiam, Nowaker
Forum języka rosyjskiego - Moskwa, Sprzedaż linków tekstowych |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 19:23 |