![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę "uzytkownicy" z polami:
uzytkownik_id uzytkownik_nazwa oraz tabelę "zadania" z polami zadanie_id czynnosc_1 uzytkownik_id_1 czynnosc_2 uzytkownik_id_2 czynnosc_3 uzytkownik_id_3 czynnosc_4 uzytkownik_id_4 czynnosc_5 uzytkownik_id_5 Oczywiście poszczególne czynności mogą wykonywać ci sami bądź różni użytkownicy. I teraz chcę wyświetlić 1 wiersz z tabeli "zadania" przydzielając każdemu numerowi id użytkownika odpowiednią mu nazwę z tabeli "uzytkownicy". Czy jedynym i najprostszym rozwiązaniem tego problemu jest użycie aż (a może tylko?) 5 złączeń zewnętrznych LEFT JOIN ? Czyli:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@piotrek24
Jak masz źle zrobioną bazę to się potem nie dziw, że wychodzą jakieś głupoty próbując z niej coś pobrać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@piotrek24 Jak masz źle zrobioną bazę to się potem nie dziw, że wychodzą jakieś głupoty próbując z niej coś pobrać. Ja tu nikogo nie proszę o ocenę mojej bazy danych. Żadne głupoty mi nie wychodzą i wszystko działa jak należy, ale specem nie jestem i chciałem się poradzić kogoś bardziej doświadczonego czy można by to zapytanie uprościć (choć od początku wydaje mi się że nie). Tabele napisałem w uproszczeniu, w rzeczywistości wygląda inaczej. Poszczególne czynności nie składają się tylko z jednego pola tylko z kilku a ich liczba zmienia się w zależności od rodzaju czynności, dlatego pomysł cojack-a nie wchodzi w grę. Ale powtarzam, mój problem nie dotyczy budowy tabeli tylko zapytania więc napisałem to w uproszczeniu dla łatwego zrozumienia. Ten post edytował piotrek24 5.06.2008, 19:55:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 22:42 |