![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na pytanie czy klucze obce mogą "wskazywać" na widok- Tj. chciałbym aby klucz obcy w tabeli A odnosił się do rekordu w widoku - wywala mi jednak błąd przy zapisie, że klucz nie został spełniony. (Wiem że mogę sprawdzić w tabeli z której został stworzony widok, ale bardziej odpowiadałoby mi gdybym sprawdzał w widoku z pewnych względów). pozdrawiam Ten post edytował athabus 4.06.2008, 10:44:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj historia jest długa. W skrócie - korzystam z symfony z Propelem.
Mam dość skomplikowaną strukturę w sklepie -> podstawą jest widok Product który jest joinem około 5-6 tabel - do tego join ten jest wielostopniowy tj. np. product -> join productGroup -> join ProductCategory. Podstawą produktu jest tabela ProductBase która jednak aby powstał z niej produkt musi wykonać wiele joinów więc stworzyłem sobie widok aby łatwiej na tym operować. Teraz z widoku produkt korzysta wiele różnych innych obiektów takich jak promocje, przeceny, kupony rabatowe, stany magazynowe itd itd. Jeśli mam klucz obcy to symfony wygeneruje mi bardzo ładnie metody do "współdziałania" tych wszystkich obiektów - jeśli natomiast klucz obcy jest założony na ProductBase (czyli tej tabeli z "gołym" produktem) to muszę napisać kilkadziesiąt metod ręcznie łączących to wszystko do kupy albo zgodzić się na większą (często dużo większą) liczbę zapytań. To tak w skrócie -ogólnie problem jest dość złożony - rozwiąże go po prostu tworząc tabelę readOnly z cachem produktów bo nic lepszego mi do głowy nie przychodzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:53 |