Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> System magazynowy, Rozdzielenie dokumentów otwartych od zaksiegowanych
hubertinio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Jestem w trakcie pracy nad budowa systemu dla magazynu.
Bedzie to moja praca dyplomowa i juz na wstepie napotkalem nastepujacy problem i jestem ciekaw jak Wy sobie byscie z nim poradzili...

Dokument moze miec status:
1. Otwarty - mozna nanosic zmiany, usunac, edytowac, dodawac towary
2. Zaksiegowany - nie mozna nanosic zmian, mozna go wydrukowac

Do kazdego dokumentu beda przypisane pozycje towarowe, od jednego do ...powiedzmy 99.
Tylko towary z dokumentow zaksiegowanych beda wliczane do bilansu, inwentaryzacji itd.
I tu nasow sie pytanie jak to rozplanowac w bazie?

Czy trzymac oby dwa rodzaje dokumentow w jednej tabeli, oznaczajac status pole boolinowskim?
Czy stworzyc osobne tabele, jedna dla dokumentow otwartych i druga, w ktorej nie bedzie mozna zmieniac danych (dodawanie i tylko odczyt)? ...ale za to wiecej klopotow przy prezentacji ich w jednym widoku...

Pozdrawiam H.
ps. nie mam polskich znakow
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
scanner

Grupa: Zarząd

~Sedziwoj: Z doświadczenia wiem, ze to jest nieco uciążliwe w implementacji.

W mentax'owym CRMie stosujemy taką technikę, że każda tabela z typem danych ma swoją kopię z historią zmian - odpowiednio napisana procedura składowana w plpgsql i przeniesienie danych podczas edycji/usuwania dzieje się niejako automagicznie - a dzięki temu nie obciąża się tabeli głównej. Zaś samo dotarie do historii danego rekordu to tylko jedno zapytanie do tabeli historii. Oczywiście to tylko pobieżny opis, ale myślę, ze na razie wystarczy.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:54