Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [SQL]Znajomi
marcio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam nie znam dobrze sql wiec musze o cos zapytac

Mam takie zapytanie
  1. <?php
  2. $znajomi = mysql_query('select * from znajomi where dla_kogo = "'.mysql_real_escape_string($_GET['user']).'" and stan = "akceptowano" order by id desc', $db);
  3. ?>

Mam tabele znajomi i w niej kolumny
id
tresc
dodal
dla_kogo
stan
data

Gdy ktos wysyla zaproszenie user moze je akceptowac juz odrzucic jednak gdy zaakaceptuje to znajmomy wyswietla sie tylko w profilu osoby odbierajacej zaproszenie a w profilu osoby wysylajacej juz nie czy ktos moze mi powiedziec jak powinno wygladac zapytanie zeby widziala i osoba wysylajaca jak i osoba odbierajaca zaproszenie??

P.S kolumna STAN moze miec 3 wartosci CZEKAM gdy wyslalo ODRZUCONO gdy nie akceptowano i AKCEPTOWANO jesli akceptowano
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
marcio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Ok masz +
  1. <?php
  2. $znajomi = mysql_query('SELECT * FROM znajomi WHERE (dla_kogo LIKE "'.mysql_real_escape_string($_GET['user']).'" OR dodal LIKE "'.mysql_real_escape_string($_GET['user']).'") AND stan LIKE "akceptowano" order by id desc', $db);
  3. $ilosc_znajomych = mysql_num_rows($znajomi);
  4.  
  5. echo('<table align="center" width="80%" style="border: 1px solid #000000">
  6. <tr>
  7. <td align="center" style="background: #8a0000;"><b>Znajomi</b></td>
  8. </tr>
  9. </table>
  10. <table align="center" width="80%" style="border: 1px solid #000000">');
  11.  
  12. if($ilosc_znajomych > 0) {
  13.  
  14. while($name = mysql_fetch_assoc($znajomi)) {
  15.  
  16. if($name['dla_kogo'] == $_GET['user']) $dodal = $name['dodal']; else $dodal = $name['dla_kogo'];
  17. $avatr = avatr($dodal);
  18.  
  19. echo('<tr>
  20. <td style="width:250px;background:#eee;color:#000000;text-align:left"><a href="user.php?user='.$dodal.'"><b>'.$dodal.'</b></a></td><td style="width:180px;background:#eee;color:#fff;text-align:center">'.$avatr.'</td>
  21. </tr>');
  22.  
  23.  }
  24. }
  25.  
  26. else echo('<tr><td align="center">Ten uzytkownik nie ma znajomych</td></tr>');
  27. ?>

Jednak mam 2 pytanie dlaczego bez LIke nie dzialalo??

I jeszcze jedno wiem ze mecze ale gdy Xaxas wysle mi zaproszenie a ja jemu i obydwaj zaakceptujemy to w profili bede mial go jako podwojnego znajomego sorki ale przewaznie jakos mi lepiej idzie kodznie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) dzis nie potrafie sie skupic
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.09.2025 - 17:07