![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam nie znam dobrze sql wiec musze o cos zapytac
Mam takie zapytanie
Mam tabele znajomi i w niej kolumny id tresc dodal dla_kogo stan data Gdy ktos wysyla zaproszenie user moze je akceptowac juz odrzucic jednak gdy zaakaceptuje to znajmomy wyswietla sie tylko w profilu osoby odbierajacej zaproszenie a w profilu osoby wysylajacej juz nie czy ktos moze mi powiedziec jak powinno wygladac zapytanie zeby widziala i osoba wysylajaca jak i osoba odbierajaca zaproszenie?? P.S kolumna STAN moze miec 3 wartosci CZEKAM gdy wyslalo ODRZUCONO gdy nie akceptowano i AKCEPTOWANO jesli akceptowano |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wykonaj w phpmyadminie zapytanie :
Zapytanie powinno zwrócić Ci 3 rekordy id: 1, 2 ,3.. i te rekordy mógłbyś wyświetlić w profilu gracza np w taki sposób:
Tak nawiasem, mówiąc takie coś jak stan lepiej jest przechowywać jako tinyint i zmieniać mu wartości w zależności od stanu np. 0 - nie odczytany, 1 - zaakceptowany, 2 - odrzucony. Tak samo co do użytkowników, to ja bym podawał ich id a nie nazwy.. Edit : Zrobiłem sobie podobną bazę tylko zamiast nazw userów dalem A, B, C tak jak Ty masz 3 pierwsze rekordy. Wklepałem do phpMyAdmina :
I wyrzuciło wszystkie 3 rekordy więc zapytanie jest dobre. Reszta to kwestia co zrobisz z wynikami tego zapytanie jak je wypiszesz... Ten post edytował nithajasz 28.05.2008, 18:50:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 17:59 |