![]() |
![]() |
-$nevermind- |
![]()
|
Goście ![]() |
Powiedzmy, że napisałem sobie jakiś ciekawy skrypt który ma ręce i nogi , przykładowo niech to będzie CMS. Jest już całkowicie skończony , przetestowany itp.
Teraz chciałbym go zacząć sprzedawać za jakąś sumę. Żeby to zrobić rozumiem że muszę nabyć licencję na skrypt która będzie mówiła że jestem jej autorem i mam prawa do sprzedaży itp. Może mnie ktoś nakierować gdzie , w jakim urzędzie mogę to załatwić? Co powinienem wiedzieć? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mnie również interesuje jak to jest z tymi licencjami. Pisząc CMS na pewno nie nastawiamy się na jednorazową sprzedaż, zresztą sprzedając cokolwiek bez licencji zbywamy się praw i kupujący może zrobić z tym cokolwiek co mu się podoba, zainstalować na tylu stanowiskach na ile sie podoba itp.
Więc ponawiam pytanie autora wątku i kieruje do programistów którzy mają doświadczenie z licencjami. Gdzie ( w jakim urzędzie ) oraz jakie wymagania trzeba spełnić. Jak długo trwa załatwianie formalności (ile to kosztuje?). Nie wierzę że nie ma na tym forum ludzi którzy którzy posiadają wiedzę na temat. Ps. Nie piszcie proszę o zakładaniu działalności. Załóżmy przykładowo jest programista freelancer, nie chce zakładać firmy, chce sprzedać powiedzmy małą ilość kopii skryptu CMS i chce uzyskać (lub jakkolwiek to zwał) na niego licencję. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 12:39 |