![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu piszę duży projekt i doszedłem do wybierania języku. Chciałbym poznać Wasze zdanie jak ma działać taki system wielojęzykowości strony. Pobuszowałem po internecie i oto, co wymyśliłem.
Byłbym wdzięczny za propozycje rozwiązań. Wojtek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, bo można rozgraniczyć na dwa rodzaje, jeden to to co jest właściwie raz tworzone, czyli komunikaty, teksty np. "Dodaj komentarz" itp. co jest przez nas robione, drugie to są rzeczy dodawane dynamicznie, czyli artykuły, wiadomości czy co tam w aplikacji zaoferujemy. Te drugie są w bazie danych więc, oczywiste jest że wszystkie wersje językowe tam muszą być.
Co do pierwszych, no to już jak widać różne opinie, ja do opisu statusów wykorzystuję bazę danych, bo i tak muszą być w bazie przez FK. Co do tekstów, to można zrobić tak jak już było nieraz podane, przez funkcję, ale tak na prawdę skąd ona bierze te dane, to już inna sprawa, ważne jest że w kodzie widzimy tekst jaki ma się pojawić a nie jakiś jego znacznik. Można by dyskutować, a co jak nie będzie działać baza danych? Ale tak na prawdę to jak nie działa, to już cała strona też, więc tylko komunikat o niemożliwości połączenia z bazą musi być w pliku zapisany. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 04:27 |