Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] czy to bezpieczne odrazu podać w $_SESSION['user'], nazwę użytkownika zamiast wartości zmiennej?
hiszpanespaniol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

zalogować może się tylko jeden użytkownik i tylko z jednym hasłem. bez możliwości zmiany tych parametrów (ja je ustawiam raz na zawsze). Nie chcę więc tworzyć osobnego pliku z tymi parametrami (szyfrowanymi lub nie).

Pytanie brzmi, czy bezpiecznie jest zrobić taki skrypt?

1. <?php
  2. if (isset($_SESSION['kim_jestem']) && $_SESSION['kim_jestem'] == jasio) {
  3. echo "
  4.  zalogowany jako " .$_SESSION['kim_jestem']. "<br> <a href=\"wyloguj.php\">wyloguj</a>
  5. ";
  6. }
  7. else
  8. {
  9. header("Location:logowanie.php");
  10. }
  11. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
hiszpanespaniol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

no to świetnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) czyli właściwie mając nawet ten ciąg:

1. <?php
  2. 4ea19358f71379f9bd8fe8e1708812fc
  3. ?>

który jest zahaszowanym hasłem, ewentualnemu cracker'owi nie uda się szybko odgadnąć że to "jasio". w skrypcie "zalogowaność" sprawdzam więc tak:

1. <?php
  2. if (isset($_SESSION['kim_jestem']) && md5($_SESSION['kim_jestem']) == '4ea19358f71379f9bd8fe8e1708812fc')
  3. {
  4. echo "<b>Witaj: </b>".$_SESSION['user'];
  5. }
  6. ?>

Niema w moim przypadku potrzeby zapisu danych gdziekolwiek oprócz wnętrza skryptu, a nawet tam "jasio" (czyli hasło) jest haszowany. Jak widać w kodzie powyżej "kim_jestem" nie jest loginem. Jest hasłem. Zrobiłem tak dlatego, ze login wyskakiwał w formularzu logowania po kliknięciu w puste pole (podpowiedź przeglądarki), z hasłem się tak nie dzieje. Teraz już jest bezpiecznie (md5 hasła służy do weryfikacji bycia zalogowanym).
Poprawcie mnie jeśli popełniam jakiś ideologiczny błąd typu "nigdy nie weryfikuj za pomocą hasła"
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 15:27