![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zalogować może się tylko jeden użytkownik i tylko z jednym hasłem. bez możliwości zmiany tych parametrów (ja je ustawiam raz na zawsze). Nie chcę więc tworzyć osobnego pliku z tymi parametrami (szyfrowanymi lub nie).
Pytanie brzmi, czy bezpiecznie jest zrobić taki skrypt?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to świetnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) czyli właściwie mając nawet ten ciąg:
który jest zahaszowanym hasłem, ewentualnemu cracker'owi nie uda się szybko odgadnąć że to "jasio". w skrypcie "zalogowaność" sprawdzam więc tak:
Niema w moim przypadku potrzeby zapisu danych gdziekolwiek oprócz wnętrza skryptu, a nawet tam "jasio" (czyli hasło) jest haszowany. Jak widać w kodzie powyżej "kim_jestem" nie jest loginem. Jest hasłem. Zrobiłem tak dlatego, ze login wyskakiwał w formularzu logowania po kliknięciu w puste pole (podpowiedź przeglądarki), z hasłem się tak nie dzieje. Teraz już jest bezpiecznie (md5 hasła służy do weryfikacji bycia zalogowanym). Poprawcie mnie jeśli popełniam jakiś ideologiczny błąd typu "nigdy nie weryfikuj za pomocą hasła" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 15:27 |