![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanko. Czy jest możliwość zablokowania tabeli lub kilku tabel przed zapisem lub zmianami tak aby odczyt był tylko możliwy. Ale blokada byla aktywna az do odwolania moze to być za tydzień, miesiąc slyszalem ze mozna blokować jakoś tabele podczas transakcji ale czy jest szansa zablokowania jej (tj nadania atrybutu tylko do odczytu) na czas nie okreslony |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry za odgrzewanie nieświeżych kotletów, ale nurtuje mnie podobny problem jak autora wątku:
Cytat Czy jest możliwość zablokowania tabeli lub kilku tabel przed zapisem lub zmianami tak aby odczyt był tylko możliwy. Ale blokada byla aktywna az do odwolania moze to być za tydzień, miesiąc Tzn. czy można zablokować tabelę czymś trwalszymi niż lock? Chodzi mi o to, aby IF ((SELECT wartosc FROM ustawienia where nr = 111) = 1), nie można było zrobić UPDATE na innej tabeli Musi to być pilnowane jakoś po stronie sql właśnie, bo skryptów za dużo musiałbym przepisywać A może trigger, który blokował by update?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 10:14 |