![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Od długiego czasu interesuję się programowaniem w różnego rodzaju językach programowania, swego czasu C/C++ tworzyłem wówczas aplikacje komercyjnie, później przyszedł czas na PHP - komercyjne tworzenie zaplecza programistycznego dla aplikacji internetowych, aż w końcu JAVA jako pracownik jednej z firm zajmuję się rozwojem ich flagowego produktu opartego o ten język. Osobiście jestem pasjonatem Języków programowania i aktualnie dla samego Siebie(by to nie zapomnieć czy też nie stać w miejscu) programuję w PHP jakieś własne systemy, C++ zarzuciłem z braku czasu a JAVA no wiadome pracuję z tym więc i trochę z przymusu i z ciekawości programuję w tym języku. Ostatnimi czasy zaczęło się do mnie zgłaszać sporo osób z propozycjami projektów aplikacji typowo sieciowych i od strony klienta widziany jako ERP czy też MRP. Podmioty które miałyby być odbiorcami to firmy zatrudniające często od 5 do 15 osób. No cóż tworzenie aplikacji to moja pasja, ale problemem jest dla mnie decyzja w zakresie wyboru technologii. wiem że wiele osób powie jeśli nie wiesz co wybrać to nie podejmuj się tej pracy. Z tym że mój dylemat jest bardzo powierzchowny, szukam technologii która zapewni w jakimś rozsądnym stopniu bezpieczeństwo apikacji w odpowiednim czasie pzowoli zamknąć jej kod, a także zapewni przenośność aplikacji no i dodatkowo da pewność że technologia nie zniknie z rynku w przeciągu następnych, powiedzmy..., trzech lat.
Wiem, że porównywanie powyższych technologii jest nieco nie na miejscu, ale czytam różne fora przejrzałem google, i każdy wymienia tysiąc zalet każdej z tych technologii i wielu miejscach one się wzajemnie wykluczają bo co forum to inny człowiek i inne podejście. Ja teoretycznie mam swojego faworyta i nie jest to aktualnie PHP(z różnych względów), lecz interesuje mnie wasze zdanie, jeśli programujecie aplikacje biznesowe w którejś z powyzszych technologii to co was do tego skłoniło że wybraliście to a nie inne środowisko. I domyślam się że większość osób powie że programuje w PHP, pytanie dlaczego właśnie to a nie np. .NET czy J2EE (które są przecież bardziej wszechstronne). Pozdrawiam. -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, mi przede wszystkim chodzi o elementy jakie opisałem w pytaniach. abstrahując tutaj od kosztów utrzymania serwera itp. Pierwsze miejsce zajmuje funkcjonalność i wydajność, i do tego potrzebuje tej technologii.
P.S. Z tego co rozumiem, rozszerzenie (dll'a) można sobie wrzucić, ale musi być napisany w PHP. A co z napisanymi w innych językach (C++, Java) ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 23:00 |