![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 1 Dołączył: 27.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da się jakoś posortować wyciągnięte dane alfabetycznie ale tak aby nie brało pod uwagę czy to duża czy mała litera?
mam tak:
i sortuje tak Allegro Books Czytaj Zegarki e-Cyfrowe eBay inBook Świat Książki a powinno: Allegro Books Czytaj e-Cyfrowe ebay Świat Książki Zegarki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oślepli chyba wszyscy w tej dyskusji. rozwiązanie stoi ja wół, podane na tacy w moim poprzednim poście - bezpośrednio pod pytaniem...
chociaż najwłaściwsze rozwiązanie, to ustawić dla tego pola w tabeli (np. przez phpMyAdmin) Column Charset: utf8, Column Collate: utf8_polish_ci. wtedy zwykły SELCET z ORDER BY zwróci odpowiednio poustawiane wiersze ... wystarczy również samo ustawienie Column Charset, bo Collate można już sobie zadawać bezpośrednio w SQL jak pokazałem wcześniej (ale jest to mniej wydajne rozwiązanie, jeżeli mamy na tym polu indeks...) ABSOLUTNIE NIE MA POTRZEBY robienia jakichś dziwnych uników z UPPER() LOWER() czy innymi funkcjami. po to wprowadzono Charset UTF8 oraz Collation m.in. polish_ci (ci to znaczy case insensitive - bez względu na wielkość liter...) żeby można było poprawnie sortować dane w języku polskim (oraz wielu innych). pozdrawiam i życzę powodzenia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 05:31 |