![]() |
![]() |
--Majestiq-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam tabele o nazwie TAB i strukturze:
id int (11) tytul varchar(50) dlugosc varchar(200) link varchar(200) data date czas varchar(200) rozmiar varchar(200) licznik int(10) Pytanie - jakim poleceniem mogę usunąć wszystkie wiersze (poza 1) o tym samym tytule z tej tabeli ? Szukałem ale rozwiązania były bardziej skomplikowane niż by się mogło wydawać i nie udało mi się do tej pory uzyskać zamierzonego efektu :/ Czy to ze większość pól jest varchar(200) ma wpływ na szybkość zapytań SELECT ? Mam serwer na nazwa.pl i co chwila blokuje mi bazę z powodu przekroczenia czasu zapytań na godzinę czy jakoś tak (limit 600s na godzinę) a tak naprawdę wszystkie zapytania to selecty na tej jednej tabeli i dziwie się że tak szybko limit wykorzystuje - co by było o zgrozo gdybym miał wiele tabel i na nich wykonywał operacje, chyba w ogóle od razu by mi baza padła. W bazie (tabela tab) jest około 100 000 rekordów, ale przecież to nie dużo jak na bazę danych. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem, dlaczego chcesz w to angażować bazę danych? Baza danych ma być od przechowywania danych, a SQL ma być sposobem ich przetwarzania. Takimi detalami powinien zająć się język skryptowy (w tym przypadku PHP). Po za tym chyba nie jest możliwe zrobienie tego poprzez zapytanie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:07 |