![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka tygodni temu pisałem o obiektowości i moim rozumieniu singletonów. Moje rozumowanie zostało naprostowane za co teraz dziękuję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Prosze o ocenę tego co pisze teraz:
Logka teg jest taka, że mam interface i abstrakcje klasy po której dziedzicza inne sterowniki. Przykład sterownka dla mysql. Zastanawiam się czy jeśli napisze później sterownik na inną bazę to czy wszystkie zapytania zostaną wykonane ? Jeszcze jedno pytanie dotyczące funkcji mysql_db_query. Dlaczego jest ona w moim przykładzie o wiele wolniejsza niż mysql_query? (komentarz w klasie). No i najważniejsze czy waszym zdaniem wszystko jest zrobione tak jak należy ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja poprostu lubię mieć rzeczy po swojemy bo wtedy jak przyjdzie mi coś zmienić albo dodać to od razu wiem gdzie co jest. Np gdybym chciał dodać cache - własna klasa byłaby wskazana. Chyba więcej czasu zajmie mi przeszukanie dokumentacji do jakiejś biblioteki zewnętrznej niż napisanie takiej własnej. Ta zajeła mi najwyżej 2h.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja poprostu lubię mieć rzeczy po swojemy bo wtedy jak przyjdzie mi coś zmienić albo dodać to od razu wiem gdzie co jest. Np gdybym chciał dodać cache - własna klasa byłaby wskazana. Chyba więcej czasu zajmie mi przeszukanie dokumentacji do jakiejś biblioteki zewnętrznej niż napisanie takiej własnej. Ta zajeła mi najwyżej 2h. To teraz spójrz na to z innej strony. Piszesz własny projekt i zapraszasz kogoś do pomocy/współpracy.I jak myślisz co zajmie mniej czasu tej osobie przeczytanie dokumentacji i nauczenie się API czy przeglądanie Twoich wypocin? Musisz spojrzeć na zagadnienie programowania trochę szerzej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 01:43 |