![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się zapytać o jedną rzecz. Mianowicie chodzi mi o adres IP.
Napisałem skrypt, który wykonuje pewną czynność, gdy początek adresu IP użytkownika jest równy temu w zmiennej. Dokładnie chodzi o pogrubiony kawałek: xxx.xxx.xxx.xxx
Ten skrypt działa bo sprawdzałem. Gdy w zmiennej wpisałem początek IP równe mojemu działał, natomiast gdy w zmiennej wpisałem początek IP inny niż mój nie działał. Jednak każdy kraj ma więcej niż jeden początkowy numer IP, a do jednej zmiennej chyba nie da się przypisać kilku liczb. Pomyślałem więc o tablicy. Chodzi o skrypt, który odczytyłałby IP użytkownika, następnie przeszukiwałby tablicę i jeżeli początek adresu IP użytkownika jest równy liczbie znajdującej się w tablicy wykonywałby pewną czynność, gdy taki numer nie znajduje się w tablicy nic by nie robił albo zwracał false.
Ten skrypt już nie działa. Nie wiem czy dobrze się za to wziołem i gdzie są błędy. Interesuje mnie również rozwiązanie z kilkoma tablicami (kilka krajów). Prosiłbym o pomoc w tej sprawie. Dopiero początkuje w PHP (z forum włącznie), więc proszę o wyrozumiałość. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował Szunaj85 11.05.2008, 21:21:56
Powód edycji: Poprawiłem tą choinkę. /webdicepl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiałem się czy odpisać bo problem teoretycznie został rozwiązany, ale po dłuższym namyśle postanowiłem to zrobić. Może ktoś ma inne rozwiązanie.
Chce zauważyć, że miło jest gdy ktoś tak dokładnie opisuje kod, który napisał. To bardzo ułatwia zielonym w PHP analizę jego zawartości. Myślę tu o Babcia@Stefa. Jednak wracając do problemu chce zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Babcia@Stefa nie jestem pewien czy dokładnie przeczytałeś wszystkie posty. Wyżej dokładnie jest napisane na czym polega problem (starałem się opisać go zrozumiale i ze szczegółami). Sprawdziłem twój skrypt i jak początek IP znajduje się w tablicy to wyświetla np.: IP: xxx.xxx.xxx.xxx Wiadomość: Neostrada A jeżeli nie: Twoje ip nie jest zablokowane Oczywiście skrypt działa i może ktoś z niego skorzysta, jednak moje wymagania są trochę inne. 1. W moim przypadku jest potrzebna więcej niż jedna tablica - (każdej tablicy odpowiada np. inny komunikat) szczegóły są we wcześniejszych postach wyżej. Rozwiązanie mniej więcej coś na wzór marcio. 2. W moim przypadku nie jest potrzebne wyświetlanie adresu IP. 3. Piszecie o zabanowaniu lub zablokowaniu adreu IP. A ja wcale nie chcę nikogo banować ani blokować. Ogólnie rzecz biorąc chodzi o porównanie adresu IP z tablicami i wyświetlenie np. komunikatu w zależności od tego w jakiej tablicy znajduje się początek adresu IP. Ale jeszcze raz! Szczegóły są we wcześniejszych postach wyżej. Mniej więcej coś na wzór marcio. W razie wątpiliwości pisać. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował Szunaj85 15.05.2008, 13:23:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 00:02 |