![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałem dziś list z pogróżkami z edito.pl dotyczącego używania nazwy edico. W skutek tego musiałem zmienić nazwę edico na jakąś inną :/ Wie ktoś co można w takiej sytuacji zrobić ? Edico to nie był plagiat ale przypadek bo zarówno nazwa edito jak i edico wywodzi się od słowa edit. Rozumiem jednak ich stanowisko. Jak bardzo musi się różnić nazwa ? Czy mógłbym zmienić zazwę edico na edicopro albo coś w tym stylu ? Czy w kwestii prawnej wszystko byłoby OK ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
A ja raczej sądzę, że w przypadku samochodów nie chodziło wcale do dowód sądowy, a o wygodę użytkowników. Już nie raz się zdarzało, że zmieniano nazwy aut z tego powodu, że w jakimś kraju kojarzyły się z czymś innym. A w tym przypadku podobieństwo wymowy mogłoby sprawiać zamieszanie.
Co nie zmienia faktu, że nie ma czegoś takiego, jak zastrzeżenie praw do podobieństwa nazw prawnie, gdyby było inaczej, google nie wykupywałoby setek domen o pisowni zbliżonej lub nawiązującej do google.com Kurcze - aż dla zasady wypadałoby tej bezczelnej firmie, wykorzystującej nieznajomość prawa innych, zrobić aferę. Aż chyba się w tej sprawie poradzę naszych radców. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 06:18 |