![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista, na poczatek programista PHP, dzis nic nie umiem, ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu? I w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej. Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programistą być łatwo - wystarczy, że Twoje stanowisko pracy się tak nazywa. Z praktyką gorzej - widać to nawet w ogłoszeniach, szukają "z praktycznym doświadczeniem", oferują nawet 6 tysięcy i nie znajdują. Ile znacie osób, które realizowały co najmniej trzy duże projekty w javie lub asp? Ja nie uważam siebie za programistę, bo do tego mi daleko - piszę skrypty, proste aplikacje, ale programowanie to zupełnie co innego - 90% "programistów" poległo przy pierwszym większym projekcie, z jakim przyszło im się zmierzyć. Zresztą to widać - jak czasem widzę jakąś aplikację, zrealizowaną za grube pieniądze przez "poważne" firmy to nawet ja, amator robię (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif)
Praktyka i jeszcze raz praktyka - starszych komputery ominęły, a młodzi to, czego się uczą, za 5 lat będzie to to nieaktualne, więc skąd brać tych programistów z doświadczeniem? Błędne koło - akurat kiedy coś załapał i nabrał doświadczenia, już musi uczyć się nowej technologii - dlatego myślę, że na programistów jeszcze długo będzie zapotrzebowanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 07:24 |