![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpadłem na pomysł streamingu video na na mojej stronie i zwraca się to społeczeństwa php z kilkoma pytaniami.
1. Wrzucenie pliku i koniec? 2. flv czy korzystać i jak? 3. (zakładałem juz temat o tym ake nie uzyskałem pełnej odpowiedzi) jak zrobić swój odtwarzacz np. taki jak na youtube, we flashu? 4. Przed czym się zabezpieczać 5. Rozwiązania 6. Jak zacząć? Proszę o odpowiedz na powyższe pytania, linki itp. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz na myśli chyba nie streaming ale progresywny download. Częsty błąd. Streaming wymaga odpowiednia serwera, a download zasadniczo jakiegokolwiek.
Nie dalej jak dwa miesiące temu skończyłem podobny projekt to odpowiem. Nie napisałeś kto jest źródłem materiałów video użytkownicy (dodawane automatycznie), czy właściciel strony (dodawane przez jakąś formę panelu administracyjnego), zakładam, że to drugie. 1. Wrzucenie pliku to akurat najmniej istotna część systemu. Na pewno odpada wysłanie pliku przez formularz. Wygodniej będzie przez (s)FTP czy SCP. 2. FLV jest w tej chwili chyba najrozsądniejszą alternatywą, ze względu na popularność. Stosunek jakość do bitrate jest całkiem znośny, ale na pewno będzie trzeba się przyłożyć do ustawień encodera. Tu polecam przejrzeć grupę dyskusyjną ffmpeg jest tam sporo tematów o tym jak dobrze kompresować video. Nie polecam kompresji na serwerze. Lepiej zrobić to u siebie. Na pewno masz wypas mnóstwo-rdzeniowy procesor który szybko przebiegnie po kompresowanym materiale. Będzie trzeba zrobić kilka prób, żeby uzyskać zadowalający rezultat. Jeśli idzie o bitrate przekraczanie 1024 kbit/s w będzie zabójstwem dla użytkowników i Twojego serwera. Zależy w jaką grupę celujesz. Ogólnie średnia prędkość łączy w Polsce waha się na poziomie 1.5 Mbit/s (ja np. mam skromne 1 Mbit) 3. Są gotowe darmowe odtwarzacze ze sporymi możliwościami konfiguracji. Są też płatne: niektóre lepsze, niektóre gorsze. Spokojnie wybierzesz sobie coś o ci się spodoba. Jeśli masz ambicje na zrobienie swojego. Nie ma problemu. Zakładając że jesteś szczęśliwym posiadaczem Adobe Flasha, zrobienie playerka odtwarzające zewnętrzny plik .flv ogranicza się do umieszczenia na scenie jednego komponentu i napisania trzech linijek action scriptu. Trwa to około 2 minut. Oczywiści jeśli zadowala Cię domyśla skórka i funkcjonalność, jeśli nie będziesz musiał podłubać więcej. Polecam Ci wszystko co na stronie Adobe i w pomocy Flasha znajdziesz na temat komponent flvplayback. 4. Taki serwis nie ma jakiś krytycznych elementów. Czyli normalne zabezpieczenia jakie stosujesz zabezpieczając swoje strony. 5. Chętne dostarczę gotowych za odpowiednią opłatą. 6. Jak zawsze: od porządnej, dobrze przemyślanej dokumentacji. Jeszcze parę rad ogólnych których nie mogłem podpiąć do żadnego z Twoich punktów. Od strony programistycznej takie przedsięwzięcie to bułka z masłem. Ważne to będzie jednak zaplecze techniczno-logistyczne. I Tu zwrócę Ci uwagę na dwie kwestię: 1. Na pewno będziesz potrzebował odpowiednio skonfigurowanych serwera/rów na szybkich łączach. Będziesz robił miesięczne transfery liczone w TB. Są firmy które oferują serwery specjalnie pod download. Np. firma z usług której my korzystamy udostępnia nielimitowany i szybki transfer za niewielkie pieniądze, ale na koncie nie ma niczego po za przestrzenią dyskową (czyli brak PHP i baz i całego ustrojstwa). Takie rzeczy jak wspomniany load balancing i utrzymanie maszyn to już ich brożka. 2. Jeśli chcesz być fair, będziesz musiał sobie opłacić ZAiKSy i inne "wyciągacze pieniędzy" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:43 |