![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista, na poczatek programista PHP, dzis nic nie umiem, ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu? I w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej. Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Zacznij lepiej od C(...) Tu nie mogę się zgodzić. Po co komu znajomość mega abstrakcyjnych wskaźników, skoro w takim C# (nie wiem jak w Javie, ale chyba też tego nie ma) ich nie ma? Języki typu C / C++, które umożliwiają bezpośrednią manipulację w pamięci powoli odchodzą w niepamięć (ale ktoś w końcu musi to oprogramować (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Czasy, gdy toczyły się boje, kto potrafi napisać najszybszy algorytm w asemblerze, rysujący piksel na ekranie, odeszły w niepamięć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu nie mogę się zgodzić. (...) Języki typu C / C++, które umożliwiają bezpośrednią manipulację w pamięci powoli odchodzą w niepamięć (ale ktoś w końcu musi to oprogramować (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Czasy, gdy toczyły się boje, kto potrafi napisać najszybszy algorytm w asemblerze, rysujący piksel na ekranie, odeszły w niepamięć. Posluze sie przykladem... W PHP kazdy programista robil kiedys cos takiego: prawda ? A to wbrew pozorom jest bardzo niewydajne, tego sie nie dowiesz przez programowanie w PHP bo PHP robi to w srodku (w czesiu:P) i widzisz tylko efekt koncowy ktory jest wypisaniem A.....Z a tak naprawde to wyglada to tak w C: Kod char* str; Jak zauwazyles to za kazdym razem ten obszar pamieci jest czyszczony i alokowany jest inny - o innym rozmiarze. To jest bardzo niewydajne, dlatego np. w .NET jest specialna klasa do takich zastosowan ktora optymalizuje to przez uzywanie list, klasa ta sie nazywa StringBuilder. To jest taki maly przyklad ktory ma swoje duzo wieksze odpowiedniki, tak tak, znam te gadki o tym ze taniej jest dokupic kostke ramu i nowy serwer niz spedzac czas podczas optymalizacji, ale nie tedy droga bo po co ponosic dodatkowe koszty poprzez swoja niewiedze skoro podczas pisania mozna (z wyuczonych juz nawykow) pisac optymalny kod ?str = (char*)malloc(1*sizeof(char)); strcpy(str,"A"); str = (char*)malloc(2*sizeof(char)); strcpy(str,"AB"); ... str = (char*)malloc(n*sizeof(char)); strcpy(str,"A....Z"); Cytat Po co komu znajomość mega abstrakcyjnych wskaźników, skoro w takim C# (nie wiem jak w Javie, ale chyba też tego nie ma) ich nie ma? W Javie nie ma wskaznikow. a w C# sa ograniczone ze wzgledu na to ze duzo bledow w oprogramowaniu wynika z niechlujstwa programistow bo np. zaalokuja za malo pamieci czy bawienie sie pustymi wskaznikami itd... glownym powodem dla ktorego nie ma w tych jezykach (tak obszernego) uzycia wskaznikow jest bezpieczenstwo i nic wiecej.
Ten post edytował nasty 12.05.2008, 23:26:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 05:27 |