![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista, na poczatek programista PHP, dzis nic nie umiem, ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu? I w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej. Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP nauczyłem się w ciągu trzech dni tak, że wiedziałem jak się w nim programuje. Po tygodniu wiedziałem już co to obiektówka w php'ie ... po pół roku znałem frameworki, wiedziałem jakich bibliotek używać co i jak robić.
Po roku pisałem już dość duże projekty ... Zanim zacząłem się uczyć php'a programowałem przez blisko 11 lat (od 7 roku życia) ... Po czterech latach od nauczenia się phpa zacząłem pracować jako programista .... teraz wiem, że g** wiem ... każdego dnia uczę się nowych rzeczy - w ciągu trzech miesięcy nauczyłem się tyle co w ciągu trzech lat .... bazy danych, pełna obiektówka, szablony, wzorce, interfejsy ... różne frameworki ... Chcesz w ciągu roku poznać php'a - dasz radę. Chcesz zostać programistą - może Ci się uda. Chcesz nauczyć się programować i zostać przynajmniej średnim programistą - czeka Cię praca 24/7 przy ciągłym opieprzaniu szefa ... Jednymi słowy - to samo co zawsze piszę: Nie pytaj się ile czasu Ci zajmie nauczenie się programowania, nei pytaj jak zacząć. Bo jeśli pytasz to znaczy, że to nie dla Ciebie. Programowanie to szukanie rozwiązań problemów - masz zrobić tak by maszyna robiła to co jej każesz ... a jak chcesz to zrobić jeśli nie umiesz szukać ? U góry masz przycisk Szukaj .... w ciągu miesiąca podobnych tematów jest 5-6 ... Ale co tam ... chcesz usłyszeć, że w ciągu roku Ci się uda zostać senior php developer .... Chcesz dotrzeć do celu - najpierw czytaj co piszą inni, przejrzyj to forum. Wiesz ilu wannabe się tu przewinęło ? Całe tłumy a ilu zostało - garstka ... Ilu tworzy cokolwiek więcej niż księgi gości ? Kilkudziesięciu ... ilu z tych wannabe potrafi tworzyć serwisy rozbudowane - kilku ... Do której grupy chcesz należeć ? Chcesz dużo pokrzyczeć o tym, że dasz radę ? Krzycz ... Ale wątpię by Ci się to udało. Pokaż za rok, że Ci się udało a wtedy Cię zatrudnię u siebie i dam Ci na rękę kilka tysięcy nawet - bo to znaczyć będzie, że jesteś geniuszem ... pozdr. Łukasz ps: wybacz, że tak naskoczyłem ale to się robi nudne już jak ktoś po raz nty pyta o to samo a potem nic z tego nie wynika ps2: myślisz, że byłem ostry ? napisz na jakiejś grupie dyskusyjnej takie pytanie to dopiero po Tobie pojadą |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 16:31 |