![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista, na poczatek programista PHP, dzis nic nie umiem, ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu? I w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej. Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi głównie o to (bo do mnie chyba kolega pije (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ), że umysł "ścisły" (zwany także "technicznym") to nie to samo co "matematyczny". Po prostu wydaje mi się, że każdy matematyk może (po jakiejś tam praktyce) być dobrym programistą, ale programiście do dobrego matematyka to jednak ze trzy życia... Dokładnie o to mi chodziło :-) To było takie trochę rozwinięcie Twojej myśli i dołożenie od siebie.A potwierdzić mogę z całą pewnością w końcu skończyłem studia matematyczne (+ specjalność informatyczna). Teraz "wy młodzi" macie łatwo. Masz sieć i czas - znasz PHP. Inna kwestia ile tego czasu... A to wszystko generuje potwornego lenia i wygodnictwo. Szlag mnie trafia jak setny raz widzę pytanie, na które nawet recepcjonistka, która programowanie zna z opowieści, znajduje odpowiedź w 5sek.Albo jak działa funkcja jakaśtam()? Echhh, ludziom się nie chce. jakie fakty? to ty chyba jestes psychologiem a nie informatykiem skoro po przeczytaniu paru postow dostrzegasz "fakty" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wiesz, jednak w Twoich pytaniach jest coś niepokojącego. Nie zareagowałeś na przykład w ogóle ma moja uwagę, że takich wątków jak Twój było już bardzo dużo. Człowiek chcący zgłębić temat już by je wszystko przeczytał.Poza tym daje się wyczuć nastawienie kogoś kto naoglądał się, naczytał rankingów wynagrodzeń i postanowił: Będę programistą! Ale tak naoprawdę nie masz zielonego pojęcia co to jest programowanie. Tak to wygląda. Przeczytałeś jakiś kurs PHP? Kolejna rzecz, która nie świadczy dobrze to zachłyśnięcie się całością, już planujesz jak to w rok poznasz PHP, później coś tam, później to a później tamto. A prawda jest taka, że po roku będziesz w lesie i dopiero zobaczysz, że do samego programowanie w PHP (żeby być dobrym tak jak planujesz) powinieneś znać przynajmniej podstawy (najlepiej bardzo dobrze) XHTML/CSS, JavaScript, XML, UML, SVN/CVS. Powinieneś posługiwać się AJAXem. Znać programowanie obiektowe (OOP) i wzorce (Design Patterns). Że już nie wspomnę o innych drobnych rzeczach, na które się natkniesz i będziesz musiał się ich nauczyć. Rok? Za rok będziesz w lesie. Tym bardziej, że zaczynasz studia i czasu nie będziesz miał tyle ile byś chciał. Ha! zapomniałbym o bazach danych. MySQL, PostgreSQL a z tym sie wiążą umiejętności projektowania baz danych i ich normalizacja. Powodzenia. Zanim będziesz dalej zadawał pytania, na które odpowiedzi tak naprawdę niewiele Ci mówią, weź się do pracy i ucz się. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 12:26 |