![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista, na poczatek programista PHP, dzis nic nie umiem, ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu? I w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej. Pozdrawiam, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie to przekładanie na język maszyny świata człowieka. Żeby programować musisz potrafić logicznie myśleć, na sporo wyższym poziomie abstrakcji niż zwykły użytkownik komputera. Ktoś wyżej napisał, że programowanie to nie matematyka, owszem - to prawda. Ale prawdą jest też to że z matematyki programowanie czerpie baaaardzo wiele.
Talent pytasz. To co gdzieś indziej nazwałbyś talentem w programowaniu ja nazwałbym ciekawością. Musisz szukać rozwiązań, odpowiedzi na pytania, które Cię dręczą. A później musisz mieć chęć żeby rozwijać te odpowiedzi w kolejne pytania. Musisz nieustannie drążyć temat. Programowanie to ostatnio popularne zajęcie, każdy chciałby programować, ale nie każdy się nadaje. Zatrzymasz się w rozwoju na pół roku / rok i już jesteś w plecy. Pewnie zapytałbyś (może tylko sam siebie): czy ja się nadaję. nie wiem (z kierunkiem w wątpię). A dlaczego wątpię? Bo gdybyś chciał zgłębić temat zacząłbyś od szukania odpowiedzi i zauważyłbyś, że na forum było już setki takich wątków w stylu: od czego zacząć?, jaki kolejny język po PHP, czy trudno być programistą?, ... Ile można wałkować to samo? Znajdź odpowiedź. I tak masz łatwo. Ja nauczyłem się PHP nie mając internetu w domu, w czasach kiedy mało kto w moim miasteczku miał modem w domu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 13:05 |