![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałem dziś list z pogróżkami z edito.pl dotyczącego używania nazwy edico. W skutek tego musiałem zmienić nazwę edico na jakąś inną :/ Wie ktoś co można w takiej sytuacji zrobić ? Edico to nie był plagiat ale przypadek bo zarówno nazwa edito jak i edico wywodzi się od słowa edit. Rozumiem jednak ich stanowisko. Jak bardzo musi się różnić nazwa ? Czy mógłbym zmienić zazwę edico na edicopro albo coś w tym stylu ? Czy w kwestii prawnej wszystko byłoby OK ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie jestem znawcą prawa jednak miałem na uczelni zarówno prawo cywilne jak i handlowe. Z tego co się dowiedziałem można uzywać nawet takiej samej nazwy o ile różny jest przedmiot działalności. Jako przykład zostało podane, iż można założyć firmę o nazwie np. Mercedes, o ile nie będzie się ona zajmowała produkcją samochodów. Aby daleko nie szukać można w Polsce znaleźć analogiczny przykład: Allegro jako serwis ogłoszeniowy oraz Allegro jako firma (bodajże) z branży kosmetycznej czy coś takiego. Potraktuj jednak moją wypowiedź jako sugestię i lepiej udaj się, jak sugerują inni, do rzetelnego radcy prawnego.
PS: w sumie i edito.pl i edico.pl to systemy CMS więc chyba raczej mój post jest nieprzydatny Ten post edytował phpion 10.05.2008, 11:40:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:45 |