![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Od długiego czasu interesuję się programowaniem w różnego rodzaju językach programowania, swego czasu C/C++ tworzyłem wówczas aplikacje komercyjnie, później przyszedł czas na PHP - komercyjne tworzenie zaplecza programistycznego dla aplikacji internetowych, aż w końcu JAVA jako pracownik jednej z firm zajmuję się rozwojem ich flagowego produktu opartego o ten język. Osobiście jestem pasjonatem Języków programowania i aktualnie dla samego Siebie(by to nie zapomnieć czy też nie stać w miejscu) programuję w PHP jakieś własne systemy, C++ zarzuciłem z braku czasu a JAVA no wiadome pracuję z tym więc i trochę z przymusu i z ciekawości programuję w tym języku. Ostatnimi czasy zaczęło się do mnie zgłaszać sporo osób z propozycjami projektów aplikacji typowo sieciowych i od strony klienta widziany jako ERP czy też MRP. Podmioty które miałyby być odbiorcami to firmy zatrudniające często od 5 do 15 osób. No cóż tworzenie aplikacji to moja pasja, ale problemem jest dla mnie decyzja w zakresie wyboru technologii. wiem że wiele osób powie jeśli nie wiesz co wybrać to nie podejmuj się tej pracy. Z tym że mój dylemat jest bardzo powierzchowny, szukam technologii która zapewni w jakimś rozsądnym stopniu bezpieczeństwo apikacji w odpowiednim czasie pzowoli zamknąć jej kod, a także zapewni przenośność aplikacji no i dodatkowo da pewność że technologia nie zniknie z rynku w przeciągu następnych, powiedzmy..., trzech lat.
Wiem, że porównywanie powyższych technologii jest nieco nie na miejscu, ale czytam różne fora przejrzałem google, i każdy wymienia tysiąc zalet każdej z tych technologii i wielu miejscach one się wzajemnie wykluczają bo co forum to inny człowiek i inne podejście. Ja teoretycznie mam swojego faworyta i nie jest to aktualnie PHP(z różnych względów), lecz interesuje mnie wasze zdanie, jeśli programujecie aplikacje biznesowe w którejś z powyzszych technologii to co was do tego skłoniło że wybraliście to a nie inne środowisko. I domyślam się że większość osób powie że programuje w PHP, pytanie dlaczego właśnie to a nie np. .NET czy J2EE (które są przecież bardziej wszechstronne). Pozdrawiam. -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php programuje dużo osób ponieważ jest łatwy w nauce, popularny i można łatwo znaleźć rozwiązanie problemu. Moim zdaniem php do tego projektu się nie nadaje (chodź nie zniknie raczej w przeciągu 3 lat ![]() chodzi oto że stoję przed wyborem nauki jakiegoś framework'a, wybór padł na frameworki związane z J2EE, PHP lub Ruby akurat .NET'owych nie znam a skoro mam się uczyć jakiegoś famework'a to czemu przy okazji nie polepszać swoich umiejętności programistycznych w danej technologii i języku. I w sumie J2EE jest moją preferowaną technologią. A jak to się mówi: nie da się programować w jakimś framework'u (a raczej z jego wykorzystaniem) efektywnie jeśli nie nauczy się go na pamięć i dużo w tym prawdy. Więc jeśli mam tracić czas na ZF czy Symfony to może lepiej zacząć bawić się Spring i Hibernate (co by nie mówić sa dalece bardziej zaawansowane niż te PHP'owe czy Ruby'owe). @mike: No właśnie początkową wersję mojej aplikacji mogę stworzyć w PHP, ale nie wiem czy później podoła gdy będę musiał dodać nowe funkcjonalności, jak na przykład magazynowanie danych zbieranych z trzech hurtowni umiejscowionych w różnych miejscach polski. Tym bardziej że klient wpadł na pomysł iż on kupi ode mnie aplikację, a ja będę mógł ją dalej rozwijać i sprzedawać innym firmom bez najmniejszych problemów i obiekcji obecnego klienta. Z tym że mam wyłączność na tego klienta, wiem że na pewno kupi ode mnie produkt, więc mam dwie pieczenie na jednym ogniu. I chyba jednak zdecyduję się na J2EE choć RoR 2.0 Fascynuje. Widziałem twój blog i mam podobny problem, pracodawca, u którego się nie rozwijam. -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike: No właśnie początkową wersję mojej aplikacji mogę stworzyć w PHP, ale nie wiem czy później podoła gdy będę musiał dodać nowe funkcjonalności, jak na przykład magazynowanie danych zbieranych z trzech hurtowni umiejscowionych w różnych miejscach polski. To zależy dokładnie od obciążenia jakie będziesz musiał znieść. Kto wie, może okazać się, że najlepszym sposobem będzie rozproszyć aplikację i rzeczy "lekkie" w większości korzystające z gotowych danych będzie prościej, szybciej i wydajniej zrobić w PHP a część, nazwijmy to, administracyjną napisać w J2EE, która zniesie dużo większe obciążenia i zdecydowanie lepiej poradzi sobie z dużym nasileniem danych, które upcha w odpowiednie miejsca.Kiedyś miał okazję pisać aplikację, która była dość rozproszona i pomimo, że była napisana w Java to korzystała z lekkiego serwera danych, który wypluwał tylko same dane (WebService, XML, ...), które były pożywką dla aplikacji. Wszystko zależy jak dokładnie będzie działała i jak będzie skonstruowana aplikacja. Więc jeśli mam tracić czas na ZF czy Symfony to może lepiej zacząć bawić się Spring i Hibernate (co by nie mówić sa dalece bardziej zaawansowane niż te PHP'owe czy Ruby'owe). ZF to możesz olać z definicji. Nie mniej jednak w kontekście tracić czas na Symfony/Propel (lub mniej polecany przez mnie Doctrine) czy Spring/Hibernate to pamiętaj, że ten drugi tandem jest większą kobyłą, która bardziej Cię obciąży. Napisanie czegoś w Symfony będzie "tańsze" niż w Springu. Ale czy korzystniejsze? Nie wiem. To zależy...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
ZF to możesz olać z definicji. Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Niby to pseudo-fw ale ja powoli skłaniam się właśnie ku niemu zostawiając S na drugim planie. Dlaczego? Przyczyna jest prosta: wolę mieć pełną kontrolę nad tym co robię. W S sporo czasu traciłem nad tzw. pierdołami bo po prostu nie wiedziałem jak coś tam zapisać w yml. Nie twierdzę, że S jest złe. W żadnym wypadku! Uważam tylko, że kategoryczne negowanie ZF jest złe. PS: generator admina w S przy użyciu i18n po prostu zabija liczbą zapytań do bazy danych. Może również nie potrafiłem tego zrobić lepiej (może się da) jednak skutecznie mnie to odstraszyło... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 07:53 |