![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Mam pewien nietypowy problem. W bazie danych znajdują się dwie tabele: tabuser i tabprofile. W tabeli tabprofile znajduje się pole iduser, które jest kluczem obcym. Używając join-a stworzyłem widok, który ułatwi mi pobieranie danych o użytkowniku. I rzeczywiście, jest to wygodne rozwiązanie w przypadku pobierania danych. Jednak w przypadku usuwania lub dodawania danych nie jest już tak różowo - niepoprawne zapytanie i błąd.
Rozwiązałem ten problem w taki sposób, że klasa Account agreguje klasy User i Profile, które są odpowiedzialne za operacje na danych w odpowiednich tabelach. Rozwiązanie to sprawdza się w praktyce, jednak moim zdaniem jest nieco przekombinowane. Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu? Połączenie tabel w jedną nie wchodzi w grę, podobnie jak funkcje trigger. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @nevt Nie zrozumiałeś mojego problemu. przeciez napisałem wyraźnie: Cytat nie bardzo rozumiem problem... grunt że obaj rozumiemy że nie możemy nawzajem się zrozumieć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a wracając do sedna sprawy. mając takie założenia odwróciłbym problem, teraz masz tak: 1. rozdzielasz zbiór danych na dwie tabele, po potrzebujesz synchronizować profile użytkowników między bazami (rzadko wykonywane operacje). 2. budujesz widok sklejający je w całość żeby z niego korzystać w aplikacji gdzie pod jednym ID potrzebne są ci wszystkie pola do swobodnej edycji (częste operacje). 3. widoki są różnie implementowane w różnych bazach, pojawia się problem przenoszalności. 4. w konsekwencji kończy sie na oddzielnych aktualizacjach każdej z tabel, co komplikuje kod i powoduje problem z utrzymaniem spójności danych. jak ci sie widzi taka koncepcja: 1. wrzucasz wszystkie niezbędne dane do jednej tabeli 2. często wykonywane operacje wykonujesz na pojedynczej tabeli bez pośrednictwa widoków - wszystkie twoje problemy znikają ... 3. w zamian tworzysz widok zawierający wspólny dla wszystkich baz podzbiór pól (który teraz masz w pierwszej tabeli) z przeznaczeniem na synchronizacje profili. 4. ponieważ ten widok zawiera wyłącznie pola z jednej tabeli, możesz spokojnie na nim operować jak na zwykłej tabeli (pod warunkiem, że będzie zawierał klucz podstawowy i wszystkie wymagane pola które nie przyjmują wartości domyślnych przy insercie ...) pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 08:24 |