![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Mam pewien nietypowy problem. W bazie danych znajdują się dwie tabele: tabuser i tabprofile. W tabeli tabprofile znajduje się pole iduser, które jest kluczem obcym. Używając join-a stworzyłem widok, który ułatwi mi pobieranie danych o użytkowniku. I rzeczywiście, jest to wygodne rozwiązanie w przypadku pobierania danych. Jednak w przypadku usuwania lub dodawania danych nie jest już tak różowo - niepoprawne zapytanie i błąd.
Rozwiązałem ten problem w taki sposób, że klasa Account agreguje klasy User i Profile, które są odpowiedzialne za operacje na danych w odpowiednich tabelach. Rozwiązanie to sprawdza się w praktyce, jednak moim zdaniem jest nieco przekombinowane. Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu? Połączenie tabel w jedną nie wchodzi w grę, podobnie jak funkcje trigger. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Można edytować dane w widoku (update działa, inserta nie sprawdzałem), pod warunkiem, że wykonuje się operacje na jednej ze złączonych tabel.
edit Nie twierdzę, że jest to idealne rozwiązanie. Szukam rozwiązania tego problemu, ponieważ za długo już nad tym siedzę i zaczynam widzieć robaczki przed oczami (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 02:25 |