![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postanowiłem się w końcu zacząć uczyć programowania obiektowego. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) Na początek napisałem skrypt który graweruje formularze. Czy kod jest optymalny? Co w nim jest niepotrzebne a co zmienić?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim - generowanie HTML za pomocą różnorodnych klas to jakaś pomyłka jest (przynajmniej dla mnie). Html się klepie ręcznie i tyle. Dla mnie to przerost formy nad treścią.
A kolega chce się nauczyć programowania obiektowego? Najlepiej uczyć się na jakiś przykładach. Poczytaj sobie kod frameworków - Symfony, Agavi, czy nawet ZF to powinno w pewnym momencie zaskoczyć własciwe rozumowanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim - generowanie HTML za pomocą różnorodnych klas to jakaś pomyłka jest (przynajmniej dla mnie). Html się klepie ręcznie i tyle. Dla mnie to przerost formy nad treścią. W tych rzeczach co właściwie wyłącznie pojawiają się na forum, to tak, takie html w php... Ale jak zamyka się większe logiczne komponenty i mają one swój sposób wyświetlania to inna sprawa. Chociażby stronicowania, coś co generuje odpowiednie rzeczy, ładny obiektów kod, tylko co ma zrobić, nie jak, a potem jest szablon to prezentujący, wtedy grafik ma dostęp do niego może zmieniać, a obiektowość (czy w tym przypadku może jedna klasa) jest niewidzialna dla niego, a dla programisty nie ma html. Może to proste napisanie tego, ale po co się bawić w stronicowanie za każdym razem, gdy parametrów jest niewiele ile stron, która obecnie, ile ma wyświetlić numerków w przód i tył itp., najczęściej będą tylko dwa używane, więc mając taki komponent to chwila i ma się stronicowanie. To samo można osiągnąć w formularzach, ale to większa zabawa... (hm, jeszcze nie miałem czasu przeczytać tego co Cysiaczek dał linka :| ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 17:31 |