Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Parsowanie kodu zmiennych z pliku, wynajdowanie koła na nowo, ale do "własnych" celów
erix

Grupa: Moderatorzy

Piszę sobie teraz coś w stylu edytora konfiguracji, który bazuje na czystym źródle.

1. <?php
  2. array('k1'=>'v1', 'k2'=>array('v2k1'=>'v2v1', 'v2k2'=>null))
  3. ?>

I na tego typu kawałkach kodu grzęznę. Wszystko by było ok, gdyby nie było subtablic. Traktować tego eval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualem nie chcę, nie mam pomysłu na to, aby zrobić z tego uzyteczną tablicę, np:

Kod
k1=>v1
k2=>v2k1=>v2v1
    v2k2=>null

Myślałem, żeby przetworzyć to jak XML, ale tam są przecież nazwy znaczników na początku i na końcu bloku, a tu tylko nawias.
Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł, żeby robić stosy przez nawiasy otwierające/kończące, ale to IMHO niezbyt dobre rozwiązanie, bo wystarczy dać (2+2) jako wartość i już się sytuacja komplikuje... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif)

Ma ktoś jakieś pomysły? Ślęczę nad tym już ładny kawałek czasu i nijak nie mogę tego rozgryźć... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
W czym problem z wydajnoscia ?

Zamieściłem link do benchmarka poszczególnych sposobów zapisu.

Napisać parser do XML/INI, to nie problem, ale chcę na razie wyczerpać wszystkie możliwe sposoby...
+Quote Post
Strzałek

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(erix @ 1.05.2008, 15:41:32 ) *
Zamieściłem link do benchmarka poszczególnych sposobów zapisu.

Napisać parser do XML/INI, to nie problem, ale chcę na razie wyczerpać wszystkie możliwe sposoby...

No ok. Zyx pokazał co szybkie co wolne, ale ... przecież wszyscy wiedzą że różnorodne parsowania są wolne. Dlatego też wybierasz sobie format, parsujesz, robisz cache i z głowy problem wydajności.
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 11:47